Shutterstock

Inside Aardappelen

VS profiteert van Europees aardappeltekort

24 September 2019 - Niels van der Boom

De aardappelverwerkende industrie van de Verenigde Staten laat stevige groeicijfers zien voor vrijwel alle segmenten. De wereldwijde vraag naar aardappelproducten is goed. Dankzij een Europees tekort hebben de verwerkers in het land flink kunnen profiteren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De cijfers over de wereldwijde handel in bevroren frites toonden eerder ook al aan dat de Verenigde Staten goede zaken doen. Deze cijfers slaan op de maand juli van dit jaar. De handelsoorlog met China mag dan veel (agrarische) producten danig in de weg zitten, voor aardappelen is dit nog niet het geval.

Fors meer eindproduct
De Verenigde Staten bevestigen dit beeld met eigen cijfers. In juli werden 13,5% meer aardappelproducten geëxporteerd dan 1 jaar eerder, wat goed is voor een stijging van bijna 45.000 ton eindproduct. De uitvoer van tafelaardappelen, bevroren aardappelproducten en gedroogde producten stegen allemaal. De markt voor chips bleef daarentegen wel stabiel. Het segment verse producten groeide met meer dan 40%.

Het segment bevroren aardappelproducten (vooral frites) groeide over de maand juli met bijna 7% in volume. Het totaal van 82.500 ton bevroren aardappelproducten is een record voor deze maand. Het oude record, uit 2017, stond bijna 3.000 ton lager. Opvallend is dat het land ook fors meer product importeerde. Dit volume ligt hoger dan de export in tonnen.

Profiteren van Europees tekort
Japan is de grootste klant van de Verenigde Staten en juist dit land nam afgelopen zomer minder frites af. Door de opheffing van het importtarief steeg de export naar Mexico met 35%. China is ook een grote afnemer en staat op plaats 3, na Japan en Mexico. De uitvoer naar het Midden Oosten nam met bijna 60% toe. De reden hiervoor is dat de Europese verwerkers niet in staat waren de honger naar frites te stillen, onder meer door een gebrek aan eindproduct. Ook Centraal- en Zuid-Amerika hebben meer frites in de Verenigde Staten gekocht.

Ook de markt voor gedroogde aardappelproducten (bijvoorbeeld vlokken, meel en granulaat) heeft in Amerika duidelijk gemerkt dat de Europese verwerkers hun volumes niet vast konden houden. De Verenigde Staten exporteerden tussen april en juni bijna 3.000 ton product meer. Echter, Europa exporteerde in diezelfde periode 11.000 ton minder, waardoor de markt een tekort blijft houden. Verwerkers in de Verenigde Staten konden niet voldoende van de vraag profiteren door een gebrek aan aardappelen en verwerkingscapaciteit.

Gedroogde aardappelproducten
Naar verwachting blijft een tekort ook in de komende maanden merkbaar op de wereldmarkt. Het aardappelvolume is weliswaar flink toegenomen, maar de vraag van verwerkers is eveneens groot. Dit maakt de markt voor gedroogde aardappelproducten onzeker. Amerikaanse verwerkers denken niet dat Europa de productie op korte termijn op peil heeft. De oogst in de EU-5 is dan wel groter ten opzichte van 2018, de opbrengsten vallen op veel plekken tegen. Gekoppeld aan een grote grondstofbehoefte verwachten ze dat de markt voor gedroogd product daardoor ondervoed blijft.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden