Agrifoto

Inside Aardappelen

Oogstspanning direct terug te zien in aardappelprijs

3 Oktober 2019

Na een flink aantal mooie herfstperioden om de aardappelen te oogsten, voelden weinig telers spanning voor dit oogstseizoen. De ondergrond was, en is nog steeds, kurkdroog door de 2 droge jaren en de relatief lage hoeveelheid neerslag afgelopen winter. De grond kan dus veel water hebben.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Desondanks is de neerslag van de afgelopen dagen, in combinatie met de weersverwachtingen voor de aankomende weken, de oorzaak van de oplopende prijzen op de termijnmarkt. De prijs loopt momenteel relatief gemakkelijk op naar €16,40. De eerste nerveuse indekkers melden zich al. De hoofdoogst is voor circa 30% gerooid, wat maakt dat er nog flink wat werk verzet moet worden.

Droge dagen nodig
Het probleem zit (nog) niet in de waterschade als gevolg van de extreme neerslag, maar het probleem is nu dat je droge dagen nodig hebt om te oogsten. Bovendien loopt de tijd eruit. Bij het huidige weerbericht zal de hoofdoogst niet opstarten voor half oktober. Bij aardappeltelers die 1998 hebben meegemaakt, doemt het vorstspook alweer op in hun hoofd.

Het sentiment kan snel keren. Bovendien kunnen Europese verwerkers zich geen te groot verlies van aardappelen permitteren. De fysieke markt geeft nog geen krimp, maar bij het verder uitstellen van de oogst zal ook deze gaan bewegen.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden