Agrifoto

Inside Aardappelen

10 procent van areaal pootgoed moet nog gerooid

24 Oktober 2019 - Anne Jan Doorn - 3 reacties

Er moet nog ongeveer 10% van het Nederlandse pootgoed gerooid worden. Toch is dat niet de voornaamste reden voor het feit dat het aanbod van pootgoed en ook bovenmaats pootgoed krap is. Terwijl het aanbod krap is blijkt de vraag goed te zijn.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Van het pootgoed van handelshuis Agrico moet nog ongeveer 15% gerooid worden. “Het gaat daarbij vooral om late (frites) rassen. Maar dat is geen enkel probleem, die komen er wel uit”, aldus Jan van Hoogen, directeur bij het handelshuis. Bij HZPC is ongeveer 95% van het pootgoedareaal geoogst. “Dat was er net voor de regen uit. Het gaat nu nog om de laatste stukken die geoogst moeten worden. Ik ga ervan uit dat dit in de komende dagen nog wel lukt”, aldus Gerard Backx, directeur bij HZPC.

“Het grootste deel van de oogst is niet laat en veel telers zijn al aan het sorteren en afleveren. Dat er deels verlaat geoogst moet worden door het weer heeft daardoor maar beperkte gevolgen voor de export. Een groter probleem is dat er veel pootgoed in klasse wordt verlaagd. Daardoor moet er gewacht worden op nacontrole en dat heeft meer gevolgen voor de planning. De hoeveelheid in de hogere klasse wordt veel minder. Daarom is een goede planning en overzicht belangrijk voordat partijen worden aangewezen voor verscheping”, aldus Backx.

Meer bovenmaat
De kwaliteit van het pootgoed is over het algemeen goed. Er is minder schurft dan vorig jaar. Wel is een groter deel van het pootgoed bovenmaats. “Het percentage bovenmaat is ongeveer 5% hoger dan vorig jaar en daarmee redelijk hoog. Maar het is gelukkig nog niet boven de 20%. We willen als HZPC uiteraard graag meer pootgoed in de maat en minder in de bovenmaten. De klanten zitten immers niet te wachten op de bovenmaten”, geeft Backx aan.

Jan van Hoogen ziet ook meer bovenmaatse pootaardappelen, maar vertelt dat deze gemakkelijk hun weg weten te vinden in de export van consumptieaardappelen. Ook handelaren in consumptieaardappelen geven aan dat er veel vraag is naar bovenmaats pootgoed, terwijl het aanbod klein is. “We hebben nog weinig aanbod van bovenmaats pootgoed. Telers hebben weinig tijd om te sorteren door de oogstdruk. Ondertussen gaat de afzet heel aardig. Omdat er weinig aanbod van bovenmaats pootgoed is, vullen we dat in met consumptieaardappelen”, aldus Rick Pronk, inkoper van Beemsterboer.

Krap aanbod
Ook Ab Nieuwkerk van Nieuwkerk aardappelhandel merkt dat er minder aanbod is van bovenmaats pootgoed. “Ik schat dat het meeste pootgoed wel binnen is. Het minder aanbod komt doorat ook de grotere maten in pootgoed worden gehouden.” Dat het aanbod van pootgoed krap is, blijkt ook uit de Spunta notering in Middenmeer. Daar werd de notering geopend op het hoge niveau van €52 per 100 kilo.

 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden