Agrifoto

Inside Aardappelen

Hoe verloopt de aardappeloogst?

28 Oktober 2019 - Niels van der Boom

Eindelijk hebben de aardappeltelers in Nederland weer wat rooiwerk kunnen verzetten. Met man en macht worden lange uren gemaakt om het product uit de grond te krijgen. Dat gaat op de meeste plekken moeizaam. Hoe vlot het met de oogst?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vorige week becijferden we, aan de hand van de cijfers van Aviko Potato, dat er naar schatting nog 40.000 hectare consumptieaardappelen in de grond zit. In die week was 26% reeds geoogst. Voor week 43 zet Aviko dat cijfer op 40%. In 1 week tijd is er dus 14% gerooid, wat goed is voor 11.000 hectare.

Veel werk verzet
Tevens moet worden opgemerkt dat de cijfers van Aviko opgesteld zijn tot en met vrijdag. Ook in het weekend is veel gerooid. In werkelijkheid komt het geoogste percentage dus nog hoger uit, tot circa 50%. Flevoland heeft 20% geoogst in week 43. In het zuidwesten van het land is de oogst iets minder ver gevorderd. Noord-Nederland schoot 15% op. Het zuidoosten heeft zo'n 70% achter de planken (+20%). In Noord-Holland moet nog het meeste werk gebeuren. Daar staat de teller op 10%.

Ook in Frankrijk en Polen is veel gerooid in 1 week tijd. Beide landen zijn zo'n 15% opgeschoten. In Duitsland is de voortgang minder. België en het Verenigd Koninkrijk hebben ieder circa 5% van de oogst binnen gekregen. Vooral in het laatstgenoemde land verloopt het rooien van aardappelen moeizaam. De aanhoudende regenval zorgt ervoor dat sommige percelen als verloren kunnen worden beschouwd. Ook dit weekend heeft het daar aanhoudend geregend.

Bron: Aviko Potato

Nachtvorst op komst
In Polen en Duitsland is de oogst, volgens de cijfers van Aviko, nu voor ongeveer 85% gereed. België en Frankrijk staan (met 65%) op gelijke voet. Nederland blijft achterlopen. Kijkende naar de weersverwachtingen, dan wordt ook deze week een grote slag gemaakt met het rooien. In Frankrijk heeft het dit weekend enkele millimeters geregend, waardoor de oogst in het land wordt vertraagd. Echter, iedere millimeter die momenteel valt, is 1 te veel. Ook in het zuiden en oosten van Duitsland is regen gevallen. Toch verwachten insiders dat de oogst eind deze week tot 95% kan vorderen.

Voor veel telers staat de deadline op 1 november. Dan wordt er opnieuw regen verwacht. Ook nachtvorst kan het rooiwerk wat bemoeilijken en de vroege start onmogelijk maken. Tot echt serieuze vorst komt het voor nu echter niet. Verder naar het oosten, in Duitsland en met name Polen, kan het kwik wel enkele graden onder 0 dalen. Afgelopen week was het daar nog ruim 20 graden.

In Frankrijk viel dit weekend nog wat regen. Hierdoor is de oogst weer vertraagd.

Uienoogst hervat
Niet alleen aardappelen, maar ook de uien staan in Midden- en Noord-Nederland nog op het programma. Medio oktober lag er nog circa 5.000 hectare uien op het land. In Flevoland is veel werk verzet, maar dit geldt ook voor het noordoosten van ons land. Heel wat percelen moesten nog gerooid worden. Pas eind vorige week verbeterden de omstandigheden significant.

De verhalen over de kwaliteit zijn wisselend, maar over het algemeen is de kwaliteit wel beter dan verwacht. Het product komt mooi de bewaring in. Wel is de kleur duidelijk anders dan voor de regen. De komende dagen kan de uienoogst in veel gebieden worden afgesloten met goed weer op de rol.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden