Agrifoto

Nieuws Aardappelen

NEPG: Aardappeloogst duikt onder 27 miljoen ton

29 Oktober 2019 - Niels van der Boom

De North-Western European Potato Growers (NEPG) heeft zijn opbrengstprognose voor consumptieaardappelen in de EU-5 aangescherpt aan de hand van de oogstvoortgang. Het gaat uit van 26,9 miljoen ton aardappelen in Noordwest-Europa. Eerder lag die schatting nog boven de 27 miljoen ton.

De NEPG noemt in hun persbericht wel dat het bij deze prognose uitgaat van een volledige oogst, waarbij geen aardappelen blijven zitten. Vooral voor Groot-Brittannië kan dit nog spannend worden, gezien de extreme hoeveelheid neerslag daar. Voor dit land zijn geen opbrengstcijfers beschikbaar, waardoor het 5-jarig gemiddelde wordt gehanteerd.

België tekent flinke min
In de 5 grote aardappellanden van Noordwest-Europa stijgt de totale opbrengst, ten opzichte van het 5-jarig gemiddelde, in 4 van de 5 gevallen. Alleen België noteert 6% minder aardappelen doordat de nagroei erg tegenviel. In Duitsland (+0,6%) en Nederland (0,2%) is de groei in volume minimaal. Voor Frankrijk wordt met 10,6% meer aardappelen gerekend en in Groot-Brittannië met 1,2%.

Deze plussen en minnen resulteren in een geschat totaalvolume van 26,96 miljoen ton. Dit is 17,5% meer dan vorig jaar (24,46 miljoen ton) en 18% meer dan het 5-jaars gemiddelde (26,5 miljoen ton). Een uitbreiding van het areaal (2,6% op vorig jaar) is hoofdveroorzaker van meer aardappelen. NEPG zet de plus in Duitsland op 4,2%. België komt op 3,1% en Frankrijk staat op 2,1%. In totaal gaat het om 15.390 hectare meer aardappelen in de EU-5.

Hectareopbrengst ondergemiddeld
In de vorige oogstraming van de NEPG werd, begin september, de opbrengst op 27 tot 27,3 miljoen ton ingeschat. De gemiddelde hectareopbrengst komt nu op 43,9 ton. Dit is 6,8% onder het 5-jarig gemiddelde, maar nog altijd 3 ton boven rampjaar 2018.

Als hoofdreden voor deze benedenwaartse bijstelling noemt NEPG-bestuurslid Bert Timmermans de tegenvallende nagroei: "Tot het laatste toe kwam deze niet uit de verf. Vooral in Duitsland en België vallen de kilo’s tegen nu er geoogst wordt. De natte rooiomstandigheden spelen ook zeker mee. Je merkt dat minder nauw wordt gekeken nu de tijd dringt. Dit werkt niet opbrengst verhogend. Vergeet niet dat, aan de start van het rooiseizoen, ook nog te droog is gerooid. Dit gaf kwaliteitsproblemen."

Onzekerheid bij rooiomstandigheden
Onzekerheid is er ook voor België en Nederland, waar nog bijna 60% gerooid moest worden afgelopen weekend, meld het bericht. Voor Noord-Frankrijk geldt dit ook. Verbeterde weersomstandigheden zorgen ervoor dat rooimachines nu overuren maken. Wel is de oogst later dan gebruikelijk. De kwaliteit is prima, maar extra aandacht is vereist omdat veel partijen nat binnenkomen. Bacterie en schimmel worden gemeld.

De NEPG onderschrijft een stabiele vraag uit Polen en Zuid-/Zuidoost Europa. Verwerkers geven al vroeg in het seizoen vraag naar aardappelen. Door deze factoren heeft de prijs een opwaartse trend gekregen. Afhankelijk van de definitieve oogst en kwaliteit in de opslag kan de prijs een nieuwe wending krijgen.

Stijgende teeltkosten voor 2020
Wat meespeelt in de EU-5 zijn de gestegen productiekosten als gevolg van intensief beregenen. Ook de komende jaren nemen deze naar verwachting toe. Daarbij komen hogere oogstkosten, door natte omstandigheden, en hogere bewaarkosten. Dit omdat CIPC niet langer kan worden toegepast na volgend jaar. Opslagloodsen moeten worden gereinigd. De organisatie roept aardappeltelers op hier rekening mee te houden bij het contracteren.

NEPG-secretaris Victor Phaff roept op het areaal voor 2020 niet verder uit te breiden. "Als we een normale oogst hebben, bij het huidig areaal, dan is de markt niet meer in balans." Voor een planning gemaakt wordt voor oogstjaar 2020 hebben telers eerst oogst 2019 af te ronden. "In alle kustgebieden van Bretagne tot Sleeswijk-Holstein is het nat", weet Timmermans. "Buien van zee hebben hier voor vertraging in het rooiwerk gezorgd. Datzelfde is zichtbaar in G-B."

In de Boerenbusiness Aardappelanalyse 2019 zetten de marktexperts van DCA hun opbrengstprognose voor de EU-5 op 27,8 miljoen ton, op basis van de huidige beschikbare gegevens. "De regen heeft welliswaar voor oogstvertraging, maar niet voor opbrengstderving gezorgd", denken zij. Ook heeft de vorst nog geen effect gehad.

Abonnees van Akkerbouw Pro en Aardappelmarkt hebben onlangs het Aardappelmagazine ontvangen. Wil jij dit magazine eveneens ontvangen? Klik dan hier om abonnee te worden en krijg het magazine toegestuurd.

Met een abonnement krijg je toegang tot alle besloten artikelen, data en marktinformatie op Boerenbusiness. Als abonnee krijg je tevens toegang tot het Nationaal Economisch Landbouwcongres en andere interessante seminars en workshops. Benieuwd naar alle voordelen? Bekijk ons aanbod in de webshop.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior marktspecialist akkerbouwgewassen bij DCA Market Intelligence. Hij maakt vooral analyses en marktupdates over de aardappelmarkt. In columns deelt hij zijn scherpe blik op de akkerbouwsector en technologie.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden