Shutterstock

Inside Aardappelen

Aardappelfusie: Eriva en APF Holland gaan samen

6 November 2019 - Anne Jan Doorn

APF Holland en Eriva gaan vanaf oogstjaar 2020 samen verder onder de naam APF-Eriva bv. De beide groothandelsbedrijven verwachten op deze manier (zowel voor telers als afnemers) een betere marktpositie te krijgen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

"Deze fusie heeft als voordeel dat we elkaar aan de verkoopzijde kunnen aanvullen. APF Holland focust zich op fritesaardappelen, terwijl Eriva mede een goede positie heeft in de schillerij. Daardoor kunnen we telers een breed palet, met betere verkoopmogelijkheden, bieden", aldus Martin de Visser, de directeur van APF Holland.

De Visser wordt samen met Michel van Oijen commercieel verantwoordelijk voor APF-Eriva. Pieter Boone zal zich op inkoop richten en Sjaak Ermers draagt zorg voor de administratie en financiën. "We hebben alle 4 dezelfde zakelijke visie", zo meldt De Visser. "De vennootschap levert ook meer continuïteit op voor de langere termijn."

Meer volume
Het samenvoegen van de 2 bedrijven, die qua tonnages vrijwel gelijk zijn, zorgt ook voor meer volume. "Dat biedt mogelijkheden voor de telers die ervoor kiezen om met een handelshuis in zee gaan", aldus De Visser. "Die telers kiezen bewust voor bredere afzetmogelijkheden en flexibiliteit. De mogelijkheden worden voor hen nu groter, omdat we elkaar zowel aan de inkoop als verkoopzijde niet overlappen."

Een groter vrijhandelshuis kan eveneens voor meer vertrouwen bij telers zorgen en daarom een aanzuigende werking hebben, zo verwachten de 2 bedrijven. "Deze fusie levert daarnaast ook voordeel op aan de kant van de inkoop van pootgoed, omdat in die sector meer volumes nodig zijn. Pootgoedhandelshuis Interseed wordt buiten de transactie gehouden", zo meldt De Visser.

Behalve voor de boeren, heeft deze samenvoeging ook een voordeel voor afnemende bedrijven in de fritesverwerkende industrie en schillerij. "We kunnen aan hen grotere volumes van hoogwaardige kwaliteit of andere specifieke kwaliteiten aanleveren", aldus De Visser.

Oogst 2019
De afhandeling van oogst 2019 wordt door beide bedrijven afzonderlijk geregeld. De afspraken met betrekking tot oogst 2020 worden uiteindelijk ondergebracht in het nieuwe bedrijf. "De pools van beide bedrijven gaan gedeeltelijk verder in dezelfde vorm. De Eriva-pool blijft bestaan. Daarin gaat een deel van de poolvormen van APF op, een ander deel van deze poolmogelijkheden blijft echter ook bestaan in de huidige vorm. Verdere plannen hebben we als vennootschap nog niet. We gaan dit eerst samen goed op de rit zetten", besluit De Visser.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden