Nieuws Aardappeloogst

Nederlandse loonwerker schiet Britten te hulp

12 November 2019 - Niels van der Boom - 3 reacties

Het is ondertussen een bekende klus voor loonwerker René Cobussen uit het Gelderse Horssen. Begin november heeft hij zijn Dewulf-bunkerrooier naar Engeland verscheept om daar met de aardappeloogst te helpen. "De situatie is dit jaar nog erger dan in 2012", zo zegt hij.

Cobussen, die loonbedrijf Piepersrooien runt, gaat een uitdaging niet snel uit de weg. Toen hij in 2012 werd gevraagd om in Engeland te komen rooien, sprong hij in dit avontuur. De oogst verliep zo nat dat de laatste aardappelen in het voorjaar van 2013 werden gerooid. Circa 1 jaar later ging hij opnieuw terug met de rooier.

Loonwerker René Cobussen rooit in graafschap Herefordshire.
Foto's: R. Cobussen

Oogst een nachtmerrie
Inmiddels heeft de akkerbouwer en loonwerker behoorlijk wat contacten opgebouwd onder de Britse aardappeltelers en verwerkers in het westen van Engeland. Met enkele honderden millimeters neerslag in de voorbije maanden is de oogst daar opnieuw een nachtmerrie. Cobussen, die zijn eigen rooiwerkzaamheden in Nederland heeft afgerond, liet zijn Dewulf-rooier op 6 november met de dieplader naar Engeland verschepen.

De loonwerker is nu in graafschap Herefordshire aan het rooien, tegen Wales in het zuidwesten van het land. Is hij daar klaar, dan vervolgt het rooiwerk verder noordelijk in Shropshire. "Ik heb het idee dat het op het moment nog natter is dan in 2012", vertelt hij vanaf de rooier. "Ik schat in dat in het gebied waar ik nu zit, nog 50% van de aardappelen in de grond zit. Van de helft die gerooid is, is veel onder slechte omstandigheden van het land gehaald. Je moet rekenen dat uiteindelijk zo'n 25% hiervan goed product is. Wat we nu rooien, zijn mooie aardappelen. Er zit geen rot in de partij en ze zijn mooi schoon."

De grondsoort is löss/zandgrond. De aardappelen zijn prima, maar het rijden is een probleem op de verzadigde akkers.

Laten zitten tot het voorjaar
Tijdens een rit naar de Dewulf-importeur in het oosten van het land zag Cobussen al genoeg ellende voorbijkomen. De oogst is verre van gedaan. Daarbij merkt hij dat telers inmiddels berustend zijn. "In de pub spreek ik telers die de aardappelen in de grond laten zitten tot volgend voorjaar. Ze rotten niet, en omdat het hier weinig vriest, wagen ze de gok."

Op dit moment rooit hij chipsaardappelen, die vanwege de hoge prijs zo snel mogelijk de grond uit moeten. Hij is vrij in het zoeken van rooiwerk, maar wordt daarbij geholpen door verwerker McCain. Het rooien gebeurt echter op eigen initiatief. "Grond in het zuidwesten is löss/zandachtig", zo vertelt hij. "Als je goed kon rijden, dan rooide je ze er zo uit. De bovenste 50 centimeter is echter snot, waardoor rijden een probleem is. Aangezien het erg steil is, is voornamelijk bergop rooien problematisch. Onder de teeltaarde zitten stenen, waardoor het land wel een goede bodem heeft."

Brexit invloeden
Het Engeland-avontuur van Cobussen heeft dit seizoen een extra spanningselement: brexit. "Er is niemand die je garanties geeft of kan vertellen wat je moet doen", zegt hij. "Ik wil voorkomen dat ik de rooier straks opnieuw in moet voeren in de Europese Unie als er wel een brexit komt. Ik heb alles goed vast laten leggen op documenten. Hopelijk helpt dat. Gaat de brexit door, dan klop ik bij de Nederlandse ambassade aan. Waarschijnlijk komt er wel een regeling die het mogelijk maakt om de machine weer naar Nederland te halen."

Cobussen schafte dit jaar een nieuwe Dewulf bunkerrooier aan. Die redt zich prima onder de Engelse omstandigheden.

In het Verenigd Koninkrijk blijft het onophoudelijk flink regenen. Vooral  graafschap Yorkshire heeft met enorme overstromingen te maken. Op 40 plaatsen wordt wateroverlast gemeld. Minister-president Boris Johnson organiseert dinsdag 12 november een Cobra-noodvergadering (met zijn ministers) om de problemen te bespreken. Toch is volgens Johnson geen sprake van een nationale ramp. Donderdag 14 november wordt opnieuw een grote hoeveelheid neerslag verwacht, tot lokaal 60 millimeter in korte tijd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Abonnee
truus 12 November 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/aardappelen/artikel/10884643/nederlandse-loonwerker-schiet-britten-te-hulp]Nederlandse loonwerker schiet Britten te hulp[/url]
die mens gaat toch elk jaar daar heen om te rooien!.?
rooier fabriekant 12 November 2019
er is nog een paar rooier beschikbaar hier in belgie
Abonnee
realist 12 November 2019
Fassaert.nl rooiers tekoop
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
aardappel noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden