Shutterstock

Inside Aardappelen

Krap aanbod drijft Britse aardappelprijs verder op

28 November 2019 - Jeannet Pennings

De aardappelprijs van het Verenigd Koninkrijk neemt alsmaar verder toe, net als de zorgen over de kwaliteit en aardappelen die nog in de grond zitten. Het aanbod is smal en wordt nu al aangevuld met aardappelen van het vasteland.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Experts schatten in dat de aardappelopbrengst in het Verenigd Koninkrijk dit jaar zou kunnen uitkomen op 5,1 miljoen ton. Dat is slechts 200.000 ton meer dan in 2018, toen de oogst 13% beneden het 5-jarig gemiddelde lag. De Britten houden rekening met 3% oogstverlies en dat percentage kan nog verder oplopen, waardoor de Britse aardappeloogst uiteindelijk onder de 5 miljoen ton kan uitkomen.

Met name in de markt voor aardappelverwerking is schaarste ontstaan. Gemeld wordt dat hiervoor recentelijk al aardappelen uit België naar het Verenigd Koninkrijk zijn gehaald. Dat is ongebruikelijk in deze tijd van het jaar. Ook voor andere toepassingen geldt dat er krapte is in de markt.

Grote prijsverschillen
De prijzen reageren op de situatie. Vorige week werd al een forse stijging gemeld. In deze week komt de gemiddelde prijs van de vrije aardappelen omgerekend uit op €19 per 100 kilo. Dat is een stijging van €2,60 ten opzichte van voorgaande week, zo blijkt uit de meest recente cijfers (tot 23 november) van AHDB Potato.

Deze experts melden tevens dat er grote prijsverschillen ontstaan binnen dezelfde variëteit, wat alles te maken heeft met wisselende kwaliteit. Het prijsverschil tussen de goede en de slechte kwaliteit kan omgerekend €12 per 100 kilo zijn. Verder oplopende prijzen zijn daarbij niet ondenkbaar. Het is immers nog steeds zeer nat in het noorden van Engeland, waar het grootste niet geoogste areaal zich bevindt. Ook dreigt nachtvorst schade te veroorzaken.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden