Agrifoto

Inside Aardappelen

Schade van aardappeloogst groter dan verwacht

5 December 2019 - 5 reacties

Nu Kerst in het vizier ligt, kan de definitieve schadepost van de moeizame aardappeloogst worden opgemaakt. Aangezien de oogst al vroeg in juli begon, zijn in totaal 5 maanden lang af land aardappelen geleverd aan de Europese verwerkende industrie.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Door de natte herfst is veel energie gaan zitten in de oogst; immers, de aardappelen kwamen niet gemakkelijk boven de grond. Daarvoor hebben de telers veel kosten gemaakt en gedeeltelijk is dit ook ten koste gegaan van de kwaliteit. Nu de rook is opgetrokken, kunnen we concluderen dat België, Duitsland en Frankrijk het meest ongeschonden uit die strijd zijn gekomen. Daar is de oogst voor bijna 100% binnengehaald.

In Nederland is dit niet gelukt en zijn het met name de kustprovincies en noordelijke kleigebieden waar een klein gedeelte nog niet is geoogst. De schatting die DCA maakt, is dat het gaat om circa 1% à 2% van de totale oogst. Dat komt neer op circa 100.000 ton.

Grootste schade in Engeland
Engeland heeft de grootste schade opgelopen. Daar is voornamelijk in de fritesaardappel- en chipsaardappelteeltgebieden een flink deel (nog) niet gerooid. DCA schat in dat dat gaat om zo'n 15% van het totale areaal in de genoemde gebieden. Omgerekend betreft het dan ongeveer 600.000 ton aardappelen.

In totaal zal tussen 500.000 ton en 1 miljoen ton aardappelen in de EU-5 afgeschreven worden. Dat gaat naar verluidt tevens impact hebben op de prijsvorming. De laatste weken loopt de termijnmarkt dan ook al op naar zijn oude 'hoge' niveau van €18. Bij een herberekening van de oogst in de EU-5 zal deze dus uitkomen onder de 27 miljoen ton, iets wat een sterke bodem legt in de markt.

Vroege start
Een andere factor is dat door de vroege start van het nieuwe seizoen ook al flink wat aardappelen zijn weggewerkt. Een scenario zoals het jaar 2012, waarin Engeland de markt op het Europese vasteland opblies, is echter nog niet aan de orde. De markt reageert wel heel gevoelig bij extra vraag, wegens het grote volume gecontracteerde aardappelen.

De extra vraag vanuit bijvoorbeeld de chipsindustrie in Engeland kan een grote impact hebben, onder meer door de lage beschikbaarheid van vrije aardappelen. Daarmee kan wellicht de prijsrange van €13 tot €17 in het winterseizoen aangepast worden naar €16 tot €22.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden