Shutterstock

Inside Aardappelen

Aardappelareaal 2020 stevig in het zadel

9 December 2019 - Niels van der Boom

Een forse meerderheid van de Nederlandse aardappeltelers laat het areaal in seizoen 2020/2021 ongewijzigd. Dat blijkt uit een poll op Boerenbusiness. De beschikbaarheid van grond is de belangrijkste reden om de oppervlakte te laten toenemen of juist te laten dalen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De poll op Boerenbusiness is in totaal 223 keer ingevuld; dit is de stand op maandagochtend 9 december. Dit betekent dat ongeveer 4% van alle aardappeltelers in Nederland een stem heeft achtergelaten, al zitten er ook zeker Belgische invullers tussen.

2 groepen
Bijna de helft van de respondenten geeft aan dat het areaal voor 2020 op een stabiel blijft. Opvallend is dat 2 bijna even grote groepen melden dat het areaal met 8% toe gaat nemen, of juist met 8% gaat dalen. Er is niet 1 lijn te trekken in de antwoorden, al neigen de antwoorden het iets meer naar een daling van de aardappeloppervlakte.

De antwoorden worden deels verklaard door de opvolgende vragen. De beschikbaarheid van grond wordt in de helft van de gevallen genoemd als beweegreden om te plussen of juist minder te telen. Wel opvallend is dat goed 30% (27 personen) aangeven minder te gaan telen vanwege de markt. Bij slechts 8 invullers wordt dit als positieve beweegreden genoemd.

Pootgoed voldoende voorhanden
Over de beschikbaarheid van pootgoed zitten maar weinig telers in. Circa 77% van de 184 stemmers is van mening dat voldoende uitgangsmateriaal beschikbaar is. Ook de rassenkeuze blijft bij veel telers ongewijzigd, ondanks uitdagingen in de teelt. Het gemis van diquat (Reglone) en CIPC worden niet als invloedrijke factor gezien. Van de 176 stemmers zegt 63% te blijven bij de rassen die ze hebben en 20% weet dit nog niet.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden