Agristo

Inside Aardappelen

Agristo brengt evenwicht in contractprijs

7 Februari 2020 - Niels van der Boom

Ingegeven door het verdwijnen van de kiemremmer CIPC past Agristo zijn contractprijzen aan voor teeltseizoen 2020. De leverperiode speelt hierbij een belangrijke rol. De Belgisch-Nederlandse verwerker blijft zijn ambitie hanteren: een eenvoudig en transparant contract.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Agristo, met productievestigingen in Tilburg, Harelbeke, Nazareth en Wielsbeke, kent voor zijn gehele teeltgebied 1 contractvorm: Een tonnencontract met een heldere prijsstructuur. Additionele premies, vergoedingen of kortingen zijn niet aanwezig. Zo ziet Agro Director Steven de Cuyper het graag. Toch is hij de eerste die toegeeft dat de onzekerheid rond het verdwijnen van CIPC voor vraagtekens zorgt. “Er is een grijs gebied omtrent de normen waar we hopelijk snel duidelijkheid over krijgen. De hele Europese aardappelsector – telers en afnemers – moeten zich daarvoor inzetten”, meent hij.

Plus in bewaring
Net als vorig seizoen start de verwerker in week 36 met de hoofdoogst af land. Voor Fontane en Challenger wordt €11 per 100 kilo betaald. Voor Innovator is dat €12,50 per 100 kilo. Dit is ongewijzigd ten opzichte van het jaar ervoor. In week 17 (eind april) doen Fontane en Challenger €16,50. Voor Innovator is dat €18,50. Eind juni (week 26) is dat voor Fontane opgelopen tot €18,50. Innovator kent geen junicontract. Het ras Bintje is dit jaar uit het pakket verdwenen.

Deze prijzen betekenen dat Fontane en Challenger er €0,50 bijkrijgen in de tweede helft van de bewaarperiode. Voor Innovator is die plus €1 per 100 kilo. Het zijn de hoogste contractprijzen die het bedrijf ooit heeft uitbetaald. Na een prijsstijging in het pootgoed vorig seizoen blijven ze dit seizoen nagenoeg stabiel. “We trachten hier een kleine optimalisatie door te voeren in het voordeel van de teler”, legt De Cuyper uit. Agristo betaalt de maat 35 millimeter opwaarts uit. Eventuele vrije kilo’s kopen we altijd graag bij op de dan geldende dagprijs.

Lange termijn relatie
“Ik pleit voor een lange termijn relatie met onze telers”, licht De Cuyper toe. “We bieden hiervoor geen meerjarige contracten aan. Ik geloof erin dat we ieder jaar een goed contract aan moeten bieden. De teler kan dan beslissen of hij deelneemt of niet. De laatste jaren zijn de contractprijzen volatiel gebleken. Door een uniforme en transparante contractprijs aan te bieden hopen we telers stabiliteit te geven waar zij een verdienmodel bij vinden.”

Belangrijk voor de telers is om hun kostprijs goed te kennen, weet de agrarisch directeur. “Het verdwijnen van CIPC brengt een kostprijsverhoging met zich mee. Welke kosten hierbij horen verschilt per bedrijf. Zij moeten dit zelf goed in beeld brengen. We bevinden ons in een onbekend gebied. Ik hoor veel verschillende strategieën, die we met veel interesse gaan volgen.”

Inspanningen leveren
De Cuyper ziet dit dossier – maar ook die van andere gewasbeschermingsmiddelen – als een goed onderwerp voor de kersverse Belgische aardappelorganisatie Belpotato.be. Namens Belgapom neemt hij deel aan de organisatie, waar hij als ondervoorzitter optreed. “Dit gaat de gehele sector aan, waardoor we in heel Europa de handen ineen moeten slaan. Wanneer we als sector allemaal onze uiterste best doen de voedselveiligheid te garanderen, dan kan de Europese Commissie hopelijk een tijdelijke MRL toekennen. Het is ook een kans. Ik geloof dat de EU leidend wordt op dit vlak, waarna de VS wel moet volgen.”

Vorig jaar stak Agristo nog duidelijk in op uitbreiding van het areaal, om hun nieuwe fabriek te vullen. Komend seizoen staat meer in het teken van evenwicht creëren. De Cuyper: “Groei is vooral mogelijk in het westen van België en Noord-Frankrijk. In België zie ik de grens van 100.000 hectare aardappelen nog steeds als de limiet. In Wallonië is nog ruimte, maar met het oog op een gezonde rotatie is ook dat niet veel meer. In Nederland is dat eveneens het geval. We zoeken eerst uitbreiding bij onze bestaande telers en gaan pas daarna met nieuwe telers in gesprek.”

Meer begeleiding
De verwerker gaat komend seizoen voor de lange bewaring telers nog meer begeleiden, om zo tot een goede afstemming van de bewaarstrategie te komen. Van telers wordt verwacht dat zij een maximale inspanning leveren om schuren schoon te maken. “Er komen continue nieuwe inzichten. Harde uitspraken kunnen we nu dus niet doen. De snelheid van deze omslag en de onduidelijkheid maakt het erg lastig voor iedereen. Tijd hebben we helaas niet. Hopelijk wordt snel meer duidelijkheid en komen we gezamenlijk tot een praktische oplossing.”

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden