Inside Aardappelen

Max €100.000 compensatie voor fritesaardappelteler

31 Maart 2020 - Erik Colenbrander - 55 reacties

Mogelijk wordt er komende vrijdag een akkoord bekendgemaakt over een regeling voor de 1 miljoen ton fritesaardappelen waar door de coronacrisis geen afzet meer voor is. Per gedupeerde teler kan de compensatie maximaal €100.000 euro bedragen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De organisaties in de aardappelsector, de VAVI (industrie), de NAO (handel), LTO en de NAV (telers), hopen vrijdag onder regie van BO Akkerbouw-directeur André Hoogendijk een akkoord te bereiken met het ministerie van LNV over een compensatieregeling. Alleen in kabinetsverband kunnen definitieve afspraken worden gemaakt. Daarom is het wachten tot het wekelijkse kabinetsberaad, dat zoals gebruikelijk altijd vrijdagochtend plaatsvindt.

Het ministerie van LNV heeft volgens Hoogendijk tijd nodig om een regeling te presenteren die onderdeel uitmaakt van een groter geheel, bestemd voor alle getroffen sectoren in de land- en tuinbouw. Vooral de sierteelt, waar de schade in de miljarden kan lopen, wordt door vraaguitval ook hard geraakt.

Druk opgevoerd
BO Akkerbouw en organisaties in de aardappelketen hebben de druk opgevoerd om het plan dat zij hebben voorgelegd aan het ministerie over te nemen en snel uit te voeren. Dit plan bevat een eenvoudige compensatieregeling per kilo/ton uitgeschuurd product en een collectieve afzetregeling, waar de mededingingsautoriteit mee akkoord kan gaan. Mogelijke bestemmingen voor het overschot van 1 miljoen ton fritesaardappelen zijn veevoer, vergisting, aardappelzetmeelverwerking en voedselbanken.

Benefriet-actie
Ook lanceert BO Akkerbouw een fritespromotiecampagne, onder de noemer Benefrietjes. Nederlanders worden opgeroepen om extra aardappelgerechten, maar vooral extra frites te eten. De maand april doopt de organisatie om tot de 'aardappelmaand' met als doel het aardappeloverschot te reduceren en grootschalige voedselverspilling tegen te gaan. Ook gaan bedrijven in de aardappelsector in de maand april op 'Benefrietdag' zelf friet uitdelen. Dit doen ze aan medewerkers in in de vitale sectoren om ze een hart onder de riem te steken. 

De actie staat los van de mogelijke compensatie voor gedupeerde telers. Per teler kan deze compensatie maximaal €100.000 bedragen, aangezien dit de limiet is de Europese Raad van ministers en de Europese Commissie heeft gesteld in verband met staatssteunregels.

Temperatuur loopt op
LTO heeft haar leden geadviseerd om te blijven investeren in de kwaliteit van de bewaring. Maar veel tijd resteert er niet meer, want de temperaturen gaan oplopen, waardoor de kwaliteit van de fritesaardappelen snel kan teruglopen. Komend weekend wordt het waarschijnlijk 20 graden.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden