Agrifoto

Inside Aardappelen

Status poolaardappel in compensatie wordt helder

30 Mei 2020 - 6 reacties

De Nederlandse compensatieregeling voor fritesaardappelen, die door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) wordt uitgevoerd, lijkt voor de derde keer te zijn aangepast en verduidelijkt door het ministerie. Het gaat hierbij over de status van poolaardappelen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Eerst ontstond onduidelijkheid over contractaardappelen die via een ontbinden van het contract alsnog in aanmerking wilden komen voor vergoeding van €6 door de overheid. Deze weg werd vorige week door RVO afgesneden met een toelichting en aanscherping van de de regeling.

Toch bleef er nog steeds onduidelijkheid over het wel of niet aanmelden van poolaardappelen voor de regeling. Een vraag die boven de markt bleef zweven was onder meer: Is een poolaardappel een contractvrije aardappel en moet een boer eerst ontbinden met de pool, voordat hij in aanmerking mag komen voor de regeling?

Vraag beantwoord
Nu heeft RVO ook daar duidelijkheid over gegeven. Poolaardappelen die na 16 maart zijn geleverd conform de eindbestemming zoals door RVO is opgesteld (voer, export en vlokken), komen in aanmerking voor de regeling. Hier is deze vraag van poolaardappeltelers en poolbeheerders beantwoord.

RVO geeft op haar website bij de financieringswijzer de volgende toelichting: "U heeft nog een voorraad van 300.000 kilo aardappelen. Het gaat om aardappelen die u heeft geteeld in een poolsysteem. U kunt voor de hele voorraad de tegemoetkoming aanvragen. U krijgt maximaal €0,06 per kilo. U ontvangt dus van ons maximaal 300.000 kilo x €0,06 = € 18.000. Daarnaast kunt u de aardappelen verkopen voor bijvoorbeeld veevoer. De opbrengst daarvan mag u houden."

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden