Shutterstock

Inside Aardappelen

Franse teler ontvangt 5 euro coronacompensatie

16 Juni 2020 - Niels van der Boom

Het Franse ministerie van landbouw stelt in totaal €10 miljoen beschikbaar om getroffen aardappeltelers in het land te compenseren. De maximale steun bedraagt €5 per 100 kilo.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op 9 juni werd al bekend dat het landbouwministerie geld beschikbaar zou maken om telers te compenseren. Aardappelorganisatie GIPT vroeg om een bedrag van €35 miljoen aan het begin van de crisis in maart. Op 11 juni kon het bekend maken dat een kleine derde van dit bedrag beschikbaar komt.

Details nog niet bekend
Donderdag 18 juni bespreekt het ministerie alle details rondom de regeling, die een plafond van €5 per 100 kilo kent. Hoe groot het maximum te ontvangen bedrag per teler is heeft het nog niet gepubliceerd. Het is belangrijk dat telers, die ondertussen hun schuren leeg aan het maken zijn, goed bijhouden hoeveel ton ze hebben uitgeschuurd en tegen welke prijzen.

Eveneens op 11 juni maakte de samenwerkende organisaties UNPT (aardappeltelersorganisatie), CNIPT (nationale aardappelorganisatie) en GIPT (aardappelverwerkers organisatie) bekend een vereniging te zijn gestart die zich louter richt op de crisissector in de Franse aardappelwereld: Sanitaire pour la section Pomme De Terre du FMSE (ASPDT). FMSE is een Frans landbouwfonds die zich richt op risicomanagement op de vlakken van klimaatverandering, economische risico's, gezondheidsrisico's en meer. De oprichting van dit fonds vloeit uit het GLB, die mogelijkheden biedt telers zich te laten indekken tegen risico's.

Problemen voor zijn
De nieuw gevormde ASPDT roept Franse telers op om uiterlijk 30 juni hun volledig aardappelareaal exclusief pootaardappelen online aan te melden, inclusief gerechtigde subsidies. Zo wil het de Franse aardappelteelt in kaart brengen. Doel is om bij een nieuwe corona-uitbraak recht te hebben op steun uit het FMSE-fonds.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox