Wij gebruiken cookies
Wij maken gebruik van cookies en andere tracking-technologieën om uw surfervaring op onze website te verbeteren, om gepersonaliseerde inhoud en advertenties te tonen, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen.
Het areaal consumptieaardappelen in Vlaanderen neemt dit jaar niet opnieuw toe. Dat kan het Departement Landbouw en Visserij voorzichtig bepalen op basis van de voorlopige areaalcijfers die telers hebben ingediend. Wel zijn er 2 opvallende teelten die snel groeien.
Dit artikel is geactualiseerd op 23 juni met areaalcijfers voor Wallonië.
Het areaal consumptieaardappelen blijft met 54.230 hectare gelijk in Vlaanderen, zo schat de overheid in op basis van de voorlopige arealen. Die zijn afkomstig van de verzamelaanvraag 2020, de Vlaamse gecombineerde opgave. In Wallonië wordt gerekend met een plus van 1,8% door de Service Public de Wallonie (SPW). Het consumptieareaal komt er uit op bijna 44.000 hectare. Een jaar eerder nam de teelt nog met 8% toe in heel België. Nu is dat 0,9% groei.
Telers krimpen toch niet
Van krimp is dus ook geen sprake, zoals telers eerder wel zelf aangaven. Toen was nog sprake van 5% tot 6% areaalreductie, zo was de uitkomst. Een reden daarvoor wordt niet genoemd. Ook de teelt van pootaardappelen blijft stabiel in Vlaanderen.
Er zijn 2 opvallende stijgers in de Vlaamse lijst. Zo is de teelt van uien terug van weggeweest bij onze zuiderburen. Een flinke procentuele groei van 12% kan deze teelt optekenen. In absolute cijfers betekent het 375 hectare groei in de oppervlakte. Grootste groeier is echter de teelt van vlas. Hier noteert het Departement zelfs 22,5% groei. Er komt 834 hectare vezelvlas bij in het Nederlandstalig landsdeel.
Groenteteelt stijgt, minder conserven
De teelt van groenten is sowieso aan het toenemen, met 4,3%. Er worden minder wortelen, erwten en spinazie verbouwd maar juist fors meer spruitkool en dus ook uien. Het graanareaal is met goed 5% afgenomen. Vooral wintertarwe en gerst, die door een natte herfst niet tijdig gezaaid kon worden. Waarschijnlijk dat daarom meer groentegewassen en ook maïs (+3%) zijn gezaaid.
Voor Wallonië kwam PCA met hun enquête eerder nog uit op 3,6% areaaltoename. Afgelopen jaar bedroeg het Waalse consumptieaardappelareaal bijna 43.000 hectare. Dit jaar is dat 778 hectare meer. Dat brengt het totaal, voor het Franstalig landsdeel, op 43.716 hectare. Dit zijn voorlopige cijfers. De groei is daarmee 1,8%.
In totaal telen Belgische telers voor oogstjaar 2020 97.947 hectare consumptieaardappelen. Dit is een nieuw record voor het land. In 2019 was het 840 hectare minder. Over een periode van 5 jaar is het areaal daarmee 30% toegenomen. Ondanks eerdere verwachtingen, en bewegingen in de aardappelsector zelf, is van een absolute krimp dus ook geen sprake.