Shutterstock

Inside Aardappelen

Aardappelareaal Canada krimpt minder hard

25 Juni 2020 - Jeannet Pennings

Het Canadese areaal aardappelen krimpt minder hard dan het beeld dat eerder werd geschetst. De United Potato Growers of Canada (UPGC) gaat vooralsnog uit van ruim 6.000 hectare krimp. De huidige voorraad staat een vlotte start van het nieuwe seizoen in de weg.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Marktanalisten mikten eerder op een areaalkrimp van bijna 14.000 hectare. Daarmee zou het areaal 9% kleiner zijn dan de 146.500 hectare die in 2019 geteeld werd. De UPGC gaat nu uit van een krimp van iets meer dan 4%, op basis van voorlopige cijfers. Medio juli verwacht de organisatie met een officiële areaalraming te komen. 

Forse overschotten
De verwachte krimp komt vrijwel geheel voor rekening door het segment fritesaardappelen, waar de grootste klappen vielen als gevolg van de coronacrisis. Restaurants in Noord-Amerika waren afgelopen maanden verplicht gesloten en boden hooguit een drive-through. De afzet van frites is daardoor flink gestagneerd. Telers en fabrieken kampen momenteel met forse overschotten.

Uit de voorraadinventarisatie van 1 juni blijkt dat er momenteel nog 17,9 miljoen cwt fritesaardappelen in opslag liggen in Canada. Dat komt neer op iets meer dan 0,8 miljoen ton. Daarmee is de voorraad iets geslonken ten opzichte van de situatie in mei, maar nu fors hoger dan het 3-jarig gemiddelde, namelijk 14,4%. De problemen stapelden zich afgelopen periode op.

Ruim 37% meer in Alberta
Het grootste voorraadprobleem speelt zich af in de provincie Alberta. De voorraad fritesaardappelen is daar nog 5,37 miljoen cwt (177.000 ton) en dat is maar liefst 37,2% boven het gemiddelde in de afgelopen 3 jaar. Verwerkers als Cavendish en McCain hebben de productie fors teruggeschroefd en kampen met overvolle vrieshuizen. De opslagen van telers kunnen daardoor maar nauwelijks geruimd worden. 

In Manitoba is de voorraad fritesaardappelen slechts een fractie hoger dan gemiddeld (0,7%), wat te maken heeft de oogst die daar veel kleiner was dan verwacht. Regen, sneeuw en vorst waren spelbrekers in het najaar. Bijna 5.000 hectare kon daardoor niet geoogst worden.

Afzet krabbelt op
De Canadese fritesafzet is normaal rond deze tijd veel groter. Vorig jaar importeerden verwerkers nog aardappelen uit de Verenigde Staten om de lokale productie aan te vullen. De UPGC meldt wel dat er weer hoop gloort aan de horizon. Restaurants openen voorzichtig weer hun deuren, waardoor de fritesverkoop langzaam weer opkrabbelt. Verwerkers hebben mogelijk meer aardappelen nodig dan zij vorige maand hebben aangegeven bij telers.

Desondanks zal de huidige voorraad fritesaardappelen zijn weerslag hebben op het nieuwe seizoen. Verwerkers die eerst nog door de oude oogst heen moeten, zijn terughoudend geweest in het sluiten van nieuwe contracten. De verwachting is dan ook dat de areaalkrimp grotendeels voor rekening komt van de provincie Alberta. De 25.000 hectare fritesaardappelen die in 2019 in deze provincie geteeld werd, zou dit jaar tot wel 16% kunnen krimpen. Op Prince Edward Island krimpt het areaal mogelijk met 10%.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden