Shutterstock

Nieuws Kwekersrecht

Breeders Trust laat satelliet pootgoedpercelen checken

25 Juni 2020 - Redactie Boerenbusiness

Breeders Trust gaat satellietbeelden gebruiken om de illegale productie van pootaardappelen wereldwijd te kunnen traceren. Hiertoe heeft de organisatie een contract getekend met het Geo4A, een bedrijf die is gespecialiseerd in dataverwerking van satellietbeelden. 

Dit hebben de bedrijven donderdag in een verklaring bekendgemaakt. De technologie om de illegale vermeerdering van pootaardappelen daadwerkelijk te herkennen, moet nog worden ontwikkeld. Volgens Geert Staring, algemeen directeur van Breeders Trust, lijkt het toekomstperspectief echter veelbelovend. "We hopen straks met terugwerkende kracht, waar ook ter wereld, meer informatie te ontvangen over de rassen en de geteelde hectares."

Het project begint met het traceren en volgen van 5 pootgoedrassen. Dit aantal wordt de komende jaren uitgebreid. "In de eerste fase kijken we vooral naar de specifieke raskenmerken. Daarbij houden we natuurlijk ook rekening met de verschillende groeiomstandigheden en bodemsoorten. Het systeem is zelflerend, dus de resultaten worden steeds betrouwbaarder", legt Staring in de verklaring uit. 

Misbruik voorkomen
Het plan van Breeders Trust is om de rasherkenning als 1 van de zogeheten handhavingsinstrumenten te gebruiken. "Het gaat ons zoekwerk naar illegale vermeerdering en afdragen van royalty's efficiënter maken en levert een completer beeld op voor onze kwekers. Zij willen uiteraard graag voorkomen dat hun rassen door anderen worden misbruikt." 

Paul Oomen, directeur van Geo4A, laat weten blij te zijn met de deal. Wel wil hij benadrukken dat zijn bedrijf zich enkel richt op de technologische ontwikkeling. "Veredelingsbedrijven en agrarische ondernemers maken zelf afspraken over het gebruik ervan."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden