Shutterstock

Inside Aardappelen

Strategie aardappelpool APF Holland betaalt zich uit

2 Juli 2020 - Niels van der Boom

In het woelige afzetseizoen 2019-2020 heeft de consumptieaardappelpool van APF Holland zich goed staande gehouden. De telers zijn tevreden. Het bedrijf wijdt dit aan betrouwbare afspraken met afnemers en goede mogelijkheden tot het indekken van hun posities.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Begin deze week heeft APF Holland uit Dronten de poolprijzen gepresenteerd aan de aangesloten telers. Niet via hun gebruikelijke bijeenkomst, maar digitaal. Volgens poolbeheerder Martin de Visser zijn de telers tevreden met het resultaat. De uitbetalingsprijzen liggen boven die van het overvloedige oogstjaar 2017.

Innovator, het grootste ras in de pool, komt voor week 13 (eind maart) uit op €11,99 per 100 kilo. Deze uitbetalingsprijs geldt voor de pool met voorverkoop en is de netto uitbetalingsprijs excl. BTW voor 40 millimeter opwaarts. Voor Lady Anna wordt dezelfde prijs uitbetaald. Het resultaat van Innovator zonder voorverkoop ligt in week 13 op €11,78 per 100 kilo. De prijs voor Fontane week 13 komt met voorverkoop op €11,12 en zonderverkoop op €10,91. Voor Ramos is dat €10,70 met voorverkoop en €10,49 zonder voorverkoop. Het ras Agria wordt niet langer in poolverband afgezet.

Geen deelname aan steunregeling
APF Holland heeft, na intensief overleg met de brancheorganisaties en overheid, besloten om niet deel te nemen aan de steunregeling fritesaardappelen. "Dit heeft deels met de technische opbouw van onze pool te maken", licht De Visser toe. "Het kan zo maanden duren voor de definitieve uitbetalingsprijs bekend is bij alle telers. Vanwege de poolopbouw was het prijsverschil bovendien klein. Daarom is besloten hier niet aan deel te nemen en te kiezen voor eenvoud en zekerheid."

Dit betekent niet dat er geen aardappelen als veevoer zijn afgezet. De pool omvat veel fritesaardappelen van de kleigrond, die vanaf april worden afgezet. Dankzij goede afspraken met vaste afnemers is het ook afgelopen seizoen gelukt om in de laatste fase van het seizoen aardappelen met bestemming frites af te zetten. "Ook is gebruik gemaakt van de aardappeltermijnmarkt om de pool in te dekken, ondanks het negatief sentiment dit voorjaar", licht De Visser toe. "De termijnmarkt was uiteindelijk de enige 'koper' en bleek wederom een goed instrument te zijn."

'Verwacht het onverwachte'
Groeiseizoen 2019 verliep uitzonderlijk. Een droge start, gevolg door een scherpe daling na voldoende neerslag. Tijdens de natte oogstomstandigheden stabiliseerde het prijsniveau rond de kostprijs. Uiteindelijk zijn niet alle poolaardappelen gerooid. Had Covid-19 geen invloed op het seizoen gehad, dan was het seizoen waarschijnlijk meer dan kostendekkend geweest, zo concludeert APF.

Hoe seizoen 2020-21 gaat verlopen kan ook De Visser niet voorspellen. "Verwacht het onverwachte, dat is alles wat ik nu kan zeggen. Kijken we naar de aardappelgroei in heel Europa, dan is deze gemiddeld goed te noemen. Vanaf 1 juli kan echter nog veel gebeuren, waardoor de uitkomst nu onmogelijk te voorspellen is. De areaalcijfers wijzen niet op minder aardappelen, ook niet in de pool. We hebben daarom een afzet van 100% nodig, geen 85%."

Afgelopen november kondigde APF Holland en Eriva aan om vanaf oogstjaar 2020 verder te gaan onder de naam APF-Eriva. Pools van beide bedrijven vloeien deels in elkaar over. Hierover wordt later meer bekend gemaakt.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden