Agrifoto

Inside Aardappelen

Lichtpuntje in percentage verlagingen pootgoed

15 Juli 2020 - Jeannet Pennings

De resultaten van de veldkeuringen van keuringsdienst NAK laten een iets positiever beeld zien dan eerder deze maand. De stijging van het verlagingspercentage vlakt iets af.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De tweede veldkeuring is inmiddels voor 80% afgerond, zo meldt NAK. Voor 3.800 percelen is inmiddels toestemming voor loofvernietiging aangevraagd. Het huidige verlagingspercentage komt uit op 6,9%.

In totaal gaat het om 41.855 hectare pootaardappelen dat nu in klasse is verlaagd. Dat is de stand tot en met 13 juli 2020. In de voorgaande weken is het verlagingspercentage licht gestegen, maar vergeleken met 2018 en 2019 is deze aanzienlijk lager. Toen werden verlagingspercentages van respectievelijk 14,6% en 10,8% gemeld.

Verlagingspercentage pootgoed tot en met week 28

Uitgangspositie blijft slecht
Door het gunstige weer van afgelopen weken is de luizendruk iets minder groot wat een gunstig effect kan hebben op de huidige resultaten. De kanttekening die daarbij gemaakt moet worden is dat de uitgangspositie nog steeds slecht is, vanwege de luizenexplosie aan de start van het pootgoedseizoen. Bovendien vielen de resultaten in de nacontrole fors tegen en bleef een koude winter uit.

NAK meldt dat momenteel 40% van de verlaging primair wordt veroorzaakt, oftewel virus dat wordt overgebracht door bladluizen. Als de komende weken zonnig en warmer weer aanbreekt, zoals ook voorspeld door Agroweer, dan ligt het voor de hand dat de virusdruk weer verder toeneemt.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden