Agrifoto

Inside Aardappelen

Proefrooiing Aviko volgt lijn van 2016

4 Augustus 2020 - Kimberly Bakker

Door het groeizame weer zijn de aardappelgewassen over het algemeen zeer vitaal te noemen, zo bleek vorige week uit de eerste proefrooicijfers van Aviko Potato. Wat laten de tweede proefrooigegevens zien?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De eerste proefrooicijfers van Aviko Potato - die vorige week bekend zijn gemaakt - duiden op een gemiddelde aardappeloogst. De cijfers van week 31 laten zien dat de opbrengst de lijn van de jaren 2016 en 2019 blijft volgen, met een opbrengst van iets boven de 30 ton per hectare. Wel is duidelijk zichtbaar dat de toename in kilo's tussen de eerste en de tweede proefrooiing dit jaar iets vlakker is dan in die twee jaren. Dit betekent dat de aardappelen, ondanks het groeizame weer van afgelopen week, niet extreem hard gegroeid zijn.

Hoewel de eerste opbrengsten gelijk zijn aan het jaar 2016, volgt de aardappeltermijnmarkt die lijn (nog) niet. In 2016 lag de prijs in week 31 tussen de €18,00 en €16,90 per 100 kilo, terwijl dit in 2020 slechts €5,80 tot €7,10 per 100 kilo is. Toch lijkt de termijnmarkt nu een stijging ingezet te hebben, wat overeenkomt met de situatie in 2016. Ook in dat jaar werd het in deze periode van het jaar droog en warm.

De termijnmarkt noteert wel lager dan in 2016, al lijkt een stijging ingezet.

Grofte iets omlaag
Daarnaast blijkt uit de tweede proefrooigegevens van Aviko Potato dat de gemiddelde grofte van de bemonsterde percelen weer iets afgezwakt is. Terwijl voor week 30 nog een recordgrofte werd bereikt, ligt dit cijfer nu in lijn met het jaar 2017: rond de 70%. Zoals we vorige week ook beschreven, lijkt dit te duiden op een lager knollental dan gemiddeld (vooral bij de percelen met Innovator en Agria).

Overigens is het lagere groftepercentage niet per se bijzonder, gezien dit wel vaker zichtbaar is bij proefrooiingen. Immers, dit percentage valt of staat vaak met de locatie in het perceel waar het monster getrokken wordt. Ten slotte is het onderwatergewicht (owg) iets toegenomen en noteert voor week 31 om en nabij de 345 gram.

Gemiddelde oogst
Per saldo zijn er geen schokkende ontwikkelingen zichtbaar in de proefrooigegevens van Aviko Potato. De oogstcijfers lijken nog steeds af te stevenen op een gemiddelde aardappeloogst. Hoe het gewas op de komende hitte zal reageren, zal duidelijk worden in de komende proefrooicijfers.

De opbrengst blijft duidelijk in lijn met de jaren 2016 en 2019                     Bron: Aviko
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden