Shutterstock

Inside Aardappelen

Hitte op de termijnmarkt, kilte op de fysieke markt

7 Augustus 2020 - 21 reacties

Afgelopen week liet de termijnmarkt een sterk herstel zien ingezet door de hittegolf waarin we nu zitten. Aanhoudende hitte en droogte zal ervoor zorgen dat de aardappeloogst 2020 zeker geen topoogst wordt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Proefrooiingen lieten al verschillende keren zien dat ondanks het extreem goede groeizame weer in juli, de opbrengsten maar amper boven het 5-jarig gemiddelde uitkomt. Vooral de midden-vroege rassen lijken de genadeklap deze en volgende week te krijgen (lees: Innovator). Andere rassen als Fontane, Markies en Challenger staan nog wel fris, maar het is afwachten hoe ze deze de warme en droge periode doorkomen.

Ondergemiddelde opbrengst
Met het aanhoudende droge en warme weer lijkt de oogst dus af te stevenen op een ondergemiddelde opbrengst, waarbij Noord-Frankrijk het hardst geraakt lijkt te worden. Daar is relatief de kleinste hoeveelheid water gevallen dit seizoen vooral in het voorjaar waardoor de start van de groeiseizoen moeizaam verliep.

Lokale bronnen melden dat er daar op een misoogst wordt afgestevend. De termijnmarkt heeft lang onder het juk van corona geleefd en liet daarmee extreem vroeg een zeer lage prijs laten zien. Iets wat hard daalt kan ook snel stijgen is een oude beurswijsheid. En dat bleek deze week maar weer. De termijnmarkt herstelde snel en klom zelfs weer even richting €9, een herstel van dik 30% in een paar handelsdagen.

Onderkant gezien?
Deelnemers van de termijnmarkt redeneren dat met die huidige groeiomstandigheden de onderkant wel (voorlopig) gezien is en dat de opwaartse potentie hoger is dan de neerwaartse potentie bij een termijnmarkt van €6. Volgende week zal duidelijk worden of de termijnmarkt weer boven de €10 kan komen als het weerbeeld blijft aanhouden.

De fysieke markt geeft geen krimp onder de huidige weersomstandigheden. De markt kampt met praktisch geen vraag. Prijzen worden gemeld van €1 tot €2 zonder handel. Verwerkers halen hun contractverplichtingen op en tonen geen interesse in vrije aardappelen. Alternatief is om ze gewoon te laten zitten en te wachten op betere tijden. 

Afzet van versgerooid product richting veevoer is met de huidige temperatuur ook geen optie. Daarmee kiezen de meeste telers voor het uitstellen van de oogst van vrije aardappelen. Meldingen over levering aan vergisters lijken verzonnen te zijn en duiden op stemmingmakerij. De premie tussen de fysiek markt en de termijnmarkt loopt wel op, iets wat door de marktdeelnemers nauwlettend in de gaten gehouden wordt.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden