Shutterstock

Inside Aardappelen

Aardappeloogst in VS levert 4 procent in

10 Augustus 2020 - Kimberly Bakker

De aardappeloogst in de Verenigde Staten wordt 4,3% lager ingeschat, in vergelijk tot vorig jaar. Duidelijk is dat de staten Florida en Washington de grootste opbrengstverliezen lijden. Waardoor wordt dit verlies veroorzaakt?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Aardappelinsiders in de Verenigde Staten verwachten dat de oogst voor 2020 uitkomt op 18,35 miljoen ton, een afname van 4,3% (of 830.000 ton) in vergelijking tot de oogst van 2019. Daarbij voorziet het een gemiddelde opbrengst van circa 50,3 ton per hectare. Dit cijfer is vergelijkbaar met de opbrengst van 2019, maar wel lager dan het gemiddelde van de afgelopen 20 jaar. Een van de voornaamste oorzaken voor deze lagere gemiddelde opbrengst is de daling van het areaal in de regio Columbia Basin, in de staat Washington, waar doorgaans de hoogste opbrengsten worden behaald.

Grootste verlies in Florida
Kijken we naar de verwachte aardappelopbrengsten in de verschillende staten, dan valt op dat de staat Florida veruit het grootste verlies moet incasseren. De meest actuele cijfers tonen een oogst van 103.600 ton, wat 33,6% lager is dan vorig jaar (156.000 ton). Het betekent de laagste opbrengst sinds 1993. Op basis van areaalgegevens van het Amerikaanse landbouwministerie is de verwachting dat de gemiddelde opbrengst per hectare uitkomt op 23 ton. Wel moet worden opgemerkt dat Florida de kleinste aardappelproducerende staat in het land is. De impact op de markt is daarmee relatief klein.

Ook in Washington wordt een forse daling van de opbrengst verwacht (-16,2%), waardoor het oogstcijfer uitkomt op 3,9 miljoen ton. Tot 2 weken terug was het groeiseizoen in de regio nog relatief gunstig te noemen, maar de hoge temperaturen eind juli en begin augustus hebben ervoor gezorgd dat de potentie voor de oogst niet benut kon worden. De gemiddelde opbrengst per hectare komt in deze staat naar verwachting uit op 67 ton per hectare.

Forse toename in Colorado
Terwijl over het algemeen een daling zichtbaar is in de Verenigde Staten, is de verwachting dat de aardappeloogst in Colorado een forse toename gaat laten zien. Insiders verwachten een opbrengst van 0,9 miljoen ton, wat 7,7% meer is dan het verwachte oogstcijfer voor 2019. De toename is met name te danken aan een groter areaal (+1.092 hectare) en het feit dat de aardappelen vroeg de grond in zijn gegaan. En hoewel telers wel enkele tegenslagen hebben gehad (zoals vorst eind juni), ontwikkelt het gewas zich momenteel op schema.

In Nebraska melden de aardappeltelers dat de groeiomstandigheden in 2020 veel beter zijn dan bij oogst 2019. Insiders verwachten daarom dat de opbrengst 4,7% hoger zal liggen, op circa 450.000 ton. Daarbij wordt een gemiddelde opbrengst van ongeveer 56 ton per hectare verwacht, een record voor deze staat.

Aardappelareaal kleiner
Dat de verwachte aardappelopbrengst lager is, heeft ook grotendeels te maken met het feit dat het aardappelareaal in de Verenigde Staten dit jaar minder groot is: 365.147 hectare. Het betreft een afname van 16.146 hectare. De daling is het gevolg van een afname in het contractvolume voor zowel diepgevroren frites als vroege aardappelen.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden