Shutterstock

Inside Aardappelen

Groen licht voor fusie grote aardappelspelers Australië

13 Augustus 2020 - Jeannet Pennings

De autoriteit ACCC heeft groen licht gegeven voor een grote overname in de Australische aardappelindustrie. Daarmee komt de aardappeltak van vleesverwerker Thomas Foods International in handen van de Mitolo Group.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het familiebedrijf Mitolo is de grootste aardappelgroothandel in Australië. Het bedrijf is gevestigd in het zuiden van het land, waar ongeveer 80% van het Australische aardappelareaal te vinden is. In juni kondigde Mitolo de overname van de aardappelactiviteiten van Thomas Foods aan. Daarmee wil het bedrijf de capaciteit voor het verpakken en sorteren van verse producten verder vergroten. Tot nu toe beschikte Mitolo over 2 fabrieken met een dagelijkse verwerkingscapaciteit van 500 ton.

Voldoende afzetmogelijkheden
De ACCC ziet geen reden om de overname tegen te houden. Volgens de mededingingsautoriteit hebben de meeste aardappeltelers in Australië voldoende keuze als het gaat om de afzet van hun product. Hetzelfde geldt voor retailers die aardappelen inkopen. Telers vrezen dat Mitolo de uitbetalingsprijzen gaat verlagen. In dat geval hebben telers de mogelijkheid over te stappen naar een andere afnemers, zo concludeert de ACCC. Ook zouden telers volgens de autoriteit kunnen switchen naar de teelt van fritesrassen.

De dalende consumptie van aardappelen in Australië is voor de ACCC evenmin reden om de overname tegen te houden. Die ontwikkeling zou telers evengoed treffen, ongeacht het samengaan van Mitolo en Thomas Foods. De deal tussen de 2 bedrijven is inclusief aardappelrassen die nu nog in handen zijn van Thomas Foods. Ook daar zit volgens de autoriteit geen concurrentiegevoeligheid. Telers en verpakkers blijven toegang houden tot voldoende andere rassen, zodat ze kunnen blijven concurreren met Mitolo.

Met deze conclusie van de ACC staat niets de overname in de weg. De deal tussen Mitolo en Thomas Foods zou per 1 juli 2020 ingaan.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox