Agrifoto

Inside Aardappelen

Canadese aardappeloogst net iets boven 2019

18 Augustus 2020 - Kimberly Bakker - 7 reacties

De Canadese aardappeloogst voor 2020 komt naar verwachting iets boven het niveau van afgelopen jaar uit, zo melden insiders. Dat de opbrengst iets hoger ligt, komt met name door een toename in het geoogste areaal. Volgens de gegevens moet dit de verminderde opbrengsten (als gevolg van de droogte) kunnen compenseren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Insiders verwachten dat Canadese aardappeltelers dit seizoen 4,8 miljoen ton aardappelen produceren. De oogst van 2020 zou daarmee circa 18.700 ton meer opleveren dan oogst 2019 (+0,4%). Die toename wordt door de insiders grotendeels verklaard door een stijging van het geoogste areaal: +5,2% tot 145.120 hectare. Op basis van de huidige omstandigheden wordt verwacht dat deze toename van ruim 6.700 hectare voldoende is om de verminderde opbrengsten te compenseren.

Dat de opbrengsten fors lager zijn, wordt duidelijk uit de verwachtingen. Insiders melden een landelijk gemiddelde van 33,3 ton aardappelen per hectare, terwijl dat in de oogst van 2019 ongeveer 34,8 ton per hectare was. Daarmee zal oogst 2020 naar verwachting de laagste gemiddelde hectare-opbrengst sinds 2013 noteren.

Groot neerslagtekort op Prince Edward Island
Vooral de aardappeloogst op Prince Edward Island lijdt onder de droogte. Het eiland kent slechts een klein aantal putten die worden gebruikt voor irrigatie en daarnaast geldt er een verbod op het gebruik van water uit oppervlaktewater. Dit vanwege het lage stroompeil. Op basis van de omstandigheden wordt voor deze regio uitgegaan van een 11% lagere aardappeloogst: 1,01 miljoen ton. Daarbij is een gemiddelde opbrengst van circa 29,6 ton per hectare zichtbaar, waar dat in oogst 2019 nog 33,5 ton per hectare was.

De laatste keer dat het eiland te maken kreeg met vergelijkbare droogte was in 2001. Dat jaar daalde de gemiddelde opbrengst 35% onder het 5-jarig gemiddelde. Echter, insiders melden nu dat sommige delen van het eiland nog minder neerslag hebben gehad dan in 2001. Volgens hen zijn augustus en de eerste periode van september daarom cruciaal voor de oogst. Dat de oogstprognose nog verder omlaag wordt bijgesteld, is dan ook iets waar nog rekening mee wordt gehouden.

Ook de regio New Brunswick kampt dit seizoen met grote droogte, al is de schade niet zo groot als op Prince Edward Island. De verwachte oogst in New Brunswick daalt daardoor naar verwachting met 13,4% tot 644.101 ton aardappelen. De gemiddelde opbrengst ligt daarbij naar verluidt 2,3 ton per hectare lager op circa 32 ton per hectare.

Hogere opbrengst in Manitoba en Alberta
Terwijl bepaalde delen van Canada met een forse opbrengstverlaging kampen, wordt in Manitoba juist een flinke toename verwacht. Insiders melden dat er dit seizoen op ruim 28.000 hectare aardappelen geoogst worden, wat 5.200 hectare meer is dan vorig jaar. Het zorgt ervoor dat de aardappeloogst geraamd wordt op 1,06 miljoen ton (+18,8%), de grootste oogst sinds 2007.

Ook in de regio Alberta wordt een grotere aardappeloogst verwacht. Dit vloeit met name voort uit het feit dat de verwachting is dat de verliezen minder groot zullen zijn dan afgelopen jaar. Het geoogste areaal komt naar verwachting uit op iets meer dan 22.500 hectare, wat resulteert in een recordoogst van circa 1 miljoen ton aardappelen (+2,2%).

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden