Agrifoto

Inside Aardappelen

Proefrooiingen tonen forse achterstand aardappelen

18 Augustus 2020 - Kimberly Bakker

Dat de toch wel weer bijzondere weersomstandigheden dit seizoen een groot effect hebben op de ontwikkeling van de gewassen is duidelijk zichtbaar in nieuwe proefrooigegevens van PCA, Fiwap én Aviko. Alhoewel de hittegolf van afgelopen dagen in deze cijfers nog niet is meegenomen, is al duidelijk zichtbaar dat de gewassen een forse achterstand hebben op het meerjarig gemiddelde.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Uit de tweede proefrooigegevens van PCA en Fiwap (31 percelen Fontane en 18 percelen Challenger) blijkt dat de aardappelgewassen slechts weinig hebben kunnen bijgroeien in de laatste 2 weken. Het zorgt ervoor dat de opbrengst verder onder het meerjarig gemiddelde duikt. Ook in Nederland (nieuwe cijfers van Aviko) wordt de achterstand op het 5-jarig gemiddelde wat groter en neemt het onderwatergewicht steeds verder toe.

Fontane: aangroei zeer beperkt
De tweede proefrooiing van de percelen Fontane in België is uitgevoerd op maandag 10 augustus en de percelen zaten toen op 116 groeidagen. Uit de resultaten komt een totale opbrengst van 37 ton per hectare naar voren, waarbij 5 percelen zelfs niet verder komen dan 25 tot 30 ton per hectare. Overigens zijn er ook 7 percelen die wel een opbrengst boven de 40 ton hebben gerealiseerd. Al met al ligt de opbrengst echter fors onder het meerjarig gemiddelde van 41 ton per hectare (na 116 groeidagen).

Uit de proefrooigegevens blijkt tevens dat de aangroei in de gewassen beperkt is. Immers, de totale opbrengst is de afgelopen 2 weken slechts met 3,8 ton per hectare toegenomen. Waar het meerjarig gemiddelde uitkomt op een aangroei van dagelijks 400 kilo per hectare, blijft dit getal nu steken op 280 kilo per hectare per dag.

Door droogte is het onderwatergewicht fors gestegen tot gemiddeld 433 gram, maar er zijn zelfs uitschieters zichtbaar tot 476 gram. Daarnaast zorgen de moeizame groeiomstandigheden ervoor dat er op sommige percelen wat misvormde knollen worden aangetroffen. Doorwas wordt tot op heden amper aangetroffen. Wel beginnen de percelen al afrijping te vertonen (bladval en/of vergeling van onderste balderen): circa 25% van de percelen vertoont inmiddels 30% tot 50% afrijping. Met een gemiddelde van 20% wijkt de lijn echter nog niet af van een 'normaal groeiseizoen'. Het is echter nog afwachten wat het effect van de hittegolf is op dit percentage.

Challenger: sortering blijft fijner
De percelen met Challenger hadden tijdens de tweede proefrooiing 113 groeidagen achter de rug. Daaruit blijkt dat de opbrengst schommelt tussen de 24 en 41 ton per hectare, met een gemiddelde van 34 ton per hectare. Duidelijk is dat dit fors beneden het gemiddelde is, want dat ligt na 113 groeidagen op 43 ton per hectare. Ook bij het ras Challenger is de aangroei tussen de twee proefrooiingen zeer beperkt gebleven: 3,9 ton per hectare (280 kilo per hectare, per dag).

Opvallend is dat slechts 18 ton per hectare tot de sortering 50 millimeter opwaarts behoort: 37%. Het betekent dat de sortering een stuk fijner blijft in vergelijking tot de Fontane's, waar dit percentage op 73% ligt. Doorgaans wordt rond 19 augustus zo'n 32 ton per hectare in de grove sortering geplaatst. Challenger vormt op dit moment dan ook een stuk meer knollen per struik. Het onderwatergewicht ligt momenteel op 446 gram, met een range van 413 tot maar liefst 478 gram.

Laatste proefrooiing van Sinora
Woensdag 12 augustus is de laatste proefrooiing van percelen met het ras Sinora uitgevoerd. Op dat moment hadden de percelen 114 groeidagen achter de rug. De totale opbrengst is bij de laatste proefrooiing uitgekomen op 41 ton per hectare, met een range van 36 tot 52 ton per hectare. Dit is nauwelijks meer dan begin augustus, wat betekent dat de aangroei beperkt is geweest. Het onderwatergewicht noteert gemiddeld 387 gram. Uit de cijfers komt wel duidelijk naar voren dat het perceel dat het vaakst beregend is de beste resultaten heeft behaald: de hoogste opbrengst (52 ton) en het laagste onderwatergewicht (354 gram).

Maar, over het algemeen heeft dit ras een opbrengst genoteerd die zeer gelijkloopt aan het meerjarig gemiddelde en daarnaast is ook de grofte normaal te noemen (78% in grove sortering). Dit halfvroege ras heeft dan ook dankbaar gebruik kunnen maken van de tijdelijk wisselvallige omstandigheden in de maand juli.

Aviko toont ook achterstand
Ook in Nederland is een behoorlijke achterstand zichtbaar ten opzichte van het meerjarig gemiddelde. Uit de nieuwste proefrooicijfers van Aviko is zichtbaar dat de gemiddelde opbrengst per hectare verder is afgezwakt naar 46 ton per hectare. Het 5-jarig gemiddelde noteert 47,6 ton per hectare. Daarnaast is het gemiddelde onderwatergewicht bij de start van de hittegolf gestegen naar 387 gram en nam het percentage 50% millimeter opwaarts toe tot 81%. Daarmee ligt het iets onder het niveau van 2017.

Al met al lijkt de aardappeloogst in Nederland, België en Noord-Frankrijk dit seizoen op die van het jaar 2016. Duidelijk is al wel dat het geen topper gaat worden, kijkende naar de hoge onderwatergewichten. Een vroege afrijping ligt dan ook op de loer. En daarbij zijn in bovenstaande proefrooigegevens de gevolgen van de hittegolf van afgelopen week nog niet eens zichtbaar. Het is nog even afwachten in welke mate de achterstand daardoor is toegenomen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden