Agrifoto

Inside Aardappelen

Aardappeloogst blijft in lijn met gemiddelde

7 September 2020 - Kimberly Bakker

North-western European Potota Growers (NEPG) verwacht dat de aardappeloogst in Noordwest-Europa dit seizoen rond het 5-jarig gemiddelde uitkomt. Ook nieuwe proefrooicijfers van Aviko wijzen op een gemiddelde oogst. Daarnaast adviseert de NEPG aardappeltelers om het areaal volgend seizoen fors te verminderen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Doordat het areaal van consumptieaardappelen met 1,4% is toegenomen, ten opzichte van vorig seizoen, voorziet de NEPG een aardappeloogst van 27,9 miljoen ton in Noordwest-Europa. Dat is 3,8% meer dan vorig seizoen. Toen kwam de aardappeloogst in de NEPG-landen uit op 26,9 miljoen ton. De gemiddelde opbrengst per hectare komt uit op 44,8 ton. Een negatief verschil van 0,7 ton ten opzichte van het 5-jarig gemiddelde.

Groei vordert gestaag
Uit gegevens van de NEPG blijkt verder dat de opbrengsten per land zeer verschillend zijn. Zo wordt in Duitsland een aardappeloogst verwacht van 8,5 miljoen ton, wat ongeveer 10% meer is dan het 5-jarig gemiddelde. In Frankrijk wordt een aardappelvolume van rond 6,7 miljoen ton verwacht. Een positief verschil van 16% ten opzichte van het langjarig gemiddelde van 5,8 miljoen ton. Daarentegen ligt de verwachte aardappeloogst in zowel Nederland (+0,9%) als België (+0,1%) net iets boven het gemiddelde. Voor Nederland verwacht NEPG een aardappeloogst van 3,6 miljoen ton, met een gemiddelde hectare-opbrengst van 47 ton. Dat is de hoogste opbrengst in de EU-5.

De groei verloopt overigens extreem langzaam. NEPG meldt een groei van slechts 200 tot 300 kilo per dag. Eerder beschreef ook Aviko Potato een laag groeicijfer. Recente proefrooigegevens van Aviko komen uit op een opbrengst van net geen 60 ton per hectare bruto, waarbij bijna 90% in de maatsortering 50 millimeter opwaarts zit. Daarmee wordt de lijn van 2017 aangehouden. Dit opbrengstcijfer is hoger dan de verwachting vanuit de NEPG, maar komt overeen met de resultaten van de proefrooiing van de Boerenbusiness Gewastour. Het onderwatergewicht is stabiel gebleven de afgelopen weken en noteert rond de 390 gram.

Bron: Aviko.

NEPG: 'Teler moet krimpen in areaal'
Aangezien de afzet door de coronacrisis flink geslonken is adviseert NEPG de aardappeltelers om hun areaal volgend jaar fors te verlagen. "De vraag vanuit de retail is iets toegenomen, maar dit is onvoldoende om de weggevallen vraag vanuit de horeca en evenementen te compenseren", zo schrijft de organisatie. Ook de vraag vanuit de verwerking is iets gestegen, maar zit nog niet op hetzelfde niveau als voor de coronacrisis. "Fabrieken hebben genoeg bevroren product in voorraad en daarbij beschikken ze over voldoende gecontracteerde aardappelen."

De NEPG verwacht dan dat de lage prijzen voor vrije aardappelen tot het einde van het jaar of zelfs langer kunnen aanhouden. "Het heeft geen zin om aardappelen te telen en die lage prijzen te ontvangen. Bewaar de grond voor de toekomst en overweeg braaklegging of teelt van andere gewassen," zo adviseert de NEPG aardappeltelers.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden