Waar de afgelopen weken de termijnmarkt er verlaten bij lag, zijn in de laatste 2 handelsdagen van deze week er meer contracten verhandeld dan in de afgelopen 5 dagen samen dat het geval was.
De termijnmarkt steeg deze week richting €7,50, waarbij donderdag er een omzet was van 147 contracten. Op vrijdag werd de omzet overtroffen met 148 contracten. Deze stijging wordt ingegeven door de stagnatie van de aardappeloogst. De oogst in Noordwest-Europa loopt achter op de oogstvoortgang van de afgelopen jaren. Waar eerst in veel gebieden, België, Noord-Frankrijk en zuidwest Nederland de grond te droog was om te oogsten, is door de regenval van afgelopen week het nu te nat.
Onstuimig en wisselvallig
Telers hebben zitten wachten op de regen om de aardappeloogst op te starten, maar moeten nu weer wachten tot het droog genoeg is. Voor de komende 10 dagen geven ze nog flink onstuimig en wisselvallig weer aan. Daarmee wordt de oogst verder opgedreven richting eind oktober. Dit maakt deelnemers op de termijnmarkt nerveus.
Tevens is de verkoopbereidheid van handelaren ook matig. Eerst maar eens zien hoeveel aardappelen er in de schuur komen, lijkt het devies. Een combinatie van flinke oogstverliezen en een matige opbrengst zorgt ervoor dat er weinig vrije aardappelen zijn te verhandelen. De meeste aardappelen hebben al een baasje (contract) en dat wat vrij is, zit nog in de grond.
Verbaasd over herstel prijs
Dit herstel van de markt is een mooie opsteker voor de aardappelteler. Natuurlijk zijn deze prijzen nog lang geen kostprijs plus prijzen, maar veel telers waren flink in mineur en konden een markt van boven de €7,00 bijna niet meer voorstellen. Ook handel en industrie kijken ietwat verbaasd naar het herstel van de prijs. De berichten voor een hogere aardappelmarkt (los van de oogstperikelen) zijn dan ook eigenlijk niet aanwezig.
Zo meldde Polen deze week een topoogst, Duitsland gaf aan een miljoen ton aardappelen meer te hebben dan in 2019 en Frankrijk kwam met cijfers die aangeven dat de totale oogst ook hoger uitpakt dan in voorgaande jaren. De strengere coronaregels en het beperken van horeca en evenementen zorgen ook voor verminderde vraag naar frites. De vraagtekens bij de export van frites naar Azië en Zuid-Amerika voor frites die gebakken zijn met aardappelen die zijn behandeld met 1,4Sight, maken dat er voldoende beren op de weg zijn voor een verder stijging van de markt. Toch kiest deze week de termijnmarkt richting: naar boven.