Shutterstock

Nieuws Aardappelen

Aardappelteler ontvangt 6 cent coronacompensatie

5 Oktober 2020 - Niels van der Boom - 8 reacties

RVO.nl start op korte termijn met het uitbetalen van de compensatieregeling consumptieaardappelen. Dat maakt BO Akkerbouw maandag 5 oktober bekend. De eerste telers krijgen een vergoeding van 6 cent per kilo aardappelen.

BO Akkerbouw deed deze zomer en herfst oproepen om hun inschatting voor de compensatieregeling bij te stellen. Toen bekend werd dat er een regeling kwam werd massaal ingetekend. De regeling werd flink overtekend. Er werd voor €54 miljoen compensatie aangevraagd. Na aanscherping van de aanvragen is dit bedrag gedaald tot €47 miljoen, zo laat de BO weten.

6 cent per kilo
Nu het definitieve bedrag tot onder de €50 miljoen is gedaald kan RVO.nl het vooraf ingeschatte bedrag van 6 cent per kilo uit gaan keren. Telers kunnen tot maximaal €125.000 ontvangen in hun definitieve tegemoetkoming. Wie een aanvraag heeft gedaan die boven dit bedrag ligt moet wachten op zijn of haar geld.

Akkerbouwers kunnen tot het einde van deze maand hun definitieve aanvraag indienen. Mogelijk zijn daarbij extra bewijsstukken vereist, vooral bij de hoge bedragen. Voor tegemoetkomingen tot €25.000 is een eigen verklaring vereist. Daarboven – tot €125.000 – is een verklaring van derden vereist.

Pools afronden
Uitkering van de compensatie betekent ook dat een aantal aardappelpools, waaronder die van Aviko Potato en Schaap Holland, hun definitieve aardappelprijs aan de ledentelers bekend kunnen maken. Eerder dit jaar is alleen een voorlopige prijs uitbetaald. Niet iedere aardappelpool koos hiervoor.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.

Meer over

Coronacrisis
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
8 reacties
frans 6 Oktober 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/aardappelen/artikel/10889557/aardappelteler-ontvangt-6-cent-coronacompensatie]Aardappelteler ontvangt 6 cent coronacompensatie[/url]
waarom worden de vroege aardappelen hier niet in mee genomen ?
Abonnee
kikker 6 Oktober 2020
schreef:
daar zal een nieuwe regeling voor moeten komen, als er tenminste nog geld over is nadat alle niet levensvatbare bedrijfjes overeind zijn gehouden!
Wilco 6 Oktober 2020
Regeling geldt dacht ik alleen voor piepers die vanaf april geleverd zijn maar ik kan het mishebben
Abonnee
truus 6 Oktober 2020
alleen oogst 2019 uit de schuur...de meeste vroege telers hadden zelf pootgoed retour kunnen doen in maart en geen vroege telen....en graan of mais kunnen zaaien.....(dit zag je aankomen)
Abonnee
Hannes 6 Oktober 2020
Truus ik zou je naam veranderen in Iwab (ik weet alles beter ) !!!
kluit 6 Oktober 2020
truus schreef:
alleen oogst 2019 uit de schuur...de meeste vroege telers hadden zelf pootgoed retour kunnen doen in maart en geen vroege telen....en graan of mais kunnen zaaien.....(dit zag je aankomen)


Klopt ik heb mij ook verbaasd dat vele telers de kop in het zand hebben gestoken met de gedachte het waait wel over.

Ik ben nu ook heel benieuwd hoe de kaarten voor volgend jaar worden geschud, ik ga er vanuit dat veel telers een afwachtende houding gaan innemen en dat er pas in maart/april volgend jaar een beslissing word genomen of er wel of geen of een gedeelte wordt gepoot.

Veel zo niet alles zal afhangen hoe de pandemie zich verder ontwikkeld.

Ik denk dat de industrie kleur zal moeten bekennen en met een goed verhaal/oplossing moet gaan komen anders worden er substantieel minder aardappels gepoot!!!
Abonnee
Narcos 6 Oktober 2020
als er niet substantieel minder areaal geplant wordt volgend jaar staan we weer te leveren voor €5,-
Opbrengsten zijn dit seizoen maar heel gewoontjes, laat staan wanneer deze goed zijn zoals bv in 2017.
west brabander 6 Oktober 2020
De grote jongens lopen weer om elke meter te bemachtigen,zal zomaar niet beter worden
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden