Agrifoto

Inside Aardappelen

Innovator blijft in België 10 ton onder gemiddelde

6 Oktober 2020 - Kimberly Bakker - 9 reacties

De opbrengst van Innovator in België blijft dit groeiseizoen 10 ton achter op het meerjarig gemiddelde, zo tonen de nieuwe proefrooigegevens van PCA. Daarnaast is de variatie tussen de aardappelpercelen enorm. Ook Bintje weet niet in de buurt te komen van de resultaten van voorgaande jaren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De 8 percelen Innovator in Wallonië die bemonsterd zijn door Fiwap en Carab komen uit op een eindopbrengst van 40 ton per hectare. Dit is fors beneden het 10-jarig gemiddelde van 50 ton per hectare, maar wel meer dan de 37 ton van seizoen 2019 en 2018. Eind augustus lag de opbrengst op 34 ton per hectare, wat betekent dat er afgelopen maand zo'n 6 ton bij is gekomen. Ook het verschil tussen de aardappelpercelen is bijzonder groot, met een variatie van 20 ton tot en met 53 ton per hectare.

Van de opbrengst (35 millimeter opwaarts) zit 87% in de fritessortering, ofwel 34 ton per hectare. Het onderwatergewicht is hoog, met gemiddeld 399 gram. Dit terwijl in de afgelopen jaren 374 gram het gemiddelde was. De droogte is hiervoor de belangrijkste de oorzaak. Een positief punt is dat doorwas niet is aangetroffen en de ook de hoeveelheid tarra beperkt is gebleven.

Bintje blijft ook fors onder gemiddelde
Niet alleen de opbrengst van de Innovators blijft achter op het meerjarig gemiddelde, ook Bintje presteert beduidend minder. De eindopbrengst van de 14 percelen komt uit op 40 ton per hectare, waar het gemiddelde van de afgelopen 10 jaar 47,1 ton bedraagt. De huidige opbrengst is de op één na laagste van de afgelopen 10 jaar en is vergelijkbaar met 2019. Alleen groeiseizoen 2018 scoorde lager. Uit de gegevens van PCA blijkt dat Wallonië meer te lijden heeft gehad onder de droogte dan Vlaanderen. In Wallonië bleef de opbrengst steken op 36 ton per hectare, tegenover 42 ton in Vlaanderen.

Ondanks de fors lagere opbrengsten, is de grofte wel goed: met 29 ton in de maat 50 millimeter opwaarts (73%). Dit komt met name door het lagere knolaantal. Het onderwatergewicht voor Bintje komt uit tussen de 352 en 410 gram.  

Bron: PCA
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden