Shutterstock

Inside Aardappelen

NEPG: 'Aardappelareaal moet stevig dalen'

23 Oktober 2020 - Kimberly Bakker

Het aardappelareaal moet komend seizoen stevig dalen, zo klinkt de oproep van North-Western European Potato Growers (NEPG). Door de wereldwijde coronacrisis is de vraag naar verwerkte aardappelproducten behoorlijk gedaald, de vraag naar grondstoffen voor de verwerking nu wordt ingeschat op 85% van voor de pandemie.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

NEPG schat de aardappeloogst in de 5 grootste aardappelproducerende landen dit seizoen op 27,9 miljoen ton, dat is 4,5% meer dan vorig jaar (+1 miljoen ton). Daarbij is de oogst later dan normaal. Met name in de natte gebieden in het westen van België en Groot-Brittannië moet nog volop gerooid worden. De vraag naar verwerkte aardappelproducten is door de coronacrisis sterk gedaald. Daarom roept de NEPG de telers in Noordwest-Europa nu op om komend voorjaar 15% minder te poten.

Afgelopen 5 jaar is het areaal consumptieaardappelen in NEPG-landen met 7,7% toegenomen. In Frankrijk en Duitsland komt deze stijging zelfs uit op respectievelijk 14% en 10%. Volgen NEPG staat die groei niet in verhouding tot de langzame groei van de vraag naar grondstoffen door de verwerkende industrieën. Nu veel landen zich in een tweede lockdown bevinden, verwacht de telersorganisatie in het komende seizoen niet veel veranderingen. Zij zien een mindering van het areaal op dit moment als enige oplossing.

Minder contracten in vooruitzicht
Daarbij speelt ook mee dat veel van de Europese en Noord-Amerikaanse aardappelverwerkers grote voorraden in de koelhuizen hebben liggen. Zij hebben hiermee voor een langere periode minder grondstof nodig. NEPG verwacht dat zij de contracten voor volgend jaar moeten verminderen en dat er nauwelijks interesse gaat zijn in vrije aardappelen. Daarentegen wordt, gelet op de kosten van het telen en de bewaring, geen verlaging van de contractprijzen verwacht. Ferdi Buffen van aardappelhandelshuis Weuthen voorspelde eerder ook al dat 'in de toekomst de jongens weer van de meisjes gescheiden gaan worden'.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden