Agrifoto

Inside Aardappelen

Is opgeven van de oogst wel een optie?

16 November 2020 - Niels van der Boom

De aardappeloogst in Noordwest-Europa kruipt letterlijk naar de eindstreep toe. Regenbuien gooien opnieuw roet in het eten en verzwaren de omstandigheden. Akkerbouwers staan daarom voor een moeilijke keuze. Is het nog de moeite om de laatste hectares te rooien bij deze prijzen?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niet alleen de aardappeloogst bevind zich in een moeilijke situatie, dat geldt ook voor de aardappelmarkt. Met prijzen van €2 tot €3 is de beloning niet groot en staat de markt onder druk door een dwingend aanbod. Hoeveel kosten moeten worden gemaakt om de laatste hectares te rooien?

Zeeland niet klaar
Ondanks uitdagende omstandigheden is er soms de klok rond gewerkt om zoveel mogelijk te rooien. In de cijfers is dit goed merkbaar. Vooral in het zuidwesten zijn de laatste loodjes zeer zwaar, al geldt dat ook voor bijvoorbeeld Noord-Holland en Flevoland. Lokaal moesten daar nog enkele percelen worden gerooid, waar dat in het zuidwesten nog om z'n 10% ging. Aviko Potato becijfert dat voor het weekend nog zo'n 2% gerooid moest worden. Insiders denken dat dit iets meer is. Voornamelijk in Zeeland staan nog percelen. In Zeeuws-Vlaanderen het meeste. Op de eilanden zijn de meeste aardappelen wel geoogst.

Bron: Aviko Potato

Zoals vorige week geschreven is het vooral België waar nog een behoorlijke oppervlakte gerooid moet worden. Naar schatting gaat het om zo'n 6.700 hectare (15%) dat nog niet geoogst is. De cijfers van Aviko tonen nauwelijks voortgang in een week tijd. Dat klopt ongeveer, al is wel degelijk gerooid bij onze zuiderburen. Er viel echter recent nog regen waardoor de oogst soms stokte.

Droger weer in aantocht
Vooral op zondag 15 november is regen van betekenis gevallen. In het zuidwesten zo'n 10 millimeter. Dat geldt ook voor Vlaanderen. In Wallonië viel iets meer regen, vooral aan de westkant. De percelen zijn verzadigd en kunnen er geen millimeter meer bijhebben. De weersverwachtingen van deze week voorspellen een klein beetje water in België, waarbij de temperaturen weer stijgen. Voor de laatste week van november wordt nu droger weer verwacht met meer zon, maar ook lagere temperaturen door een wind die draait van het zuidwesten naar het zuidoosten. Dat geldt ook voor het zuidwesten van ons land, waar wel iets minder neerslag wordt verwacht.

Terug naar die beginvraag: is opgeven een optie? Met man en macht en veel machinegeweld zijn op veel plaatsen de laatste aardappelen gerooid. Dat brengt enorme kosten met zich mee, die in de vrije markt niet worden terugbetaald. Daarnaast is het een aanslag voor de grond. Toch worden de meeste percelen wel geoogst omdat niemand op een enorme opslag- en ziektedruk volgend jaar zit te wachten. Kopakkers en zeer natte plekken worden wel vaker gelaten voor wat het is. Net als vorig jaar zijn er telers die (soms gedwongen) de gok wagen ze te laten zitten. Rooien kan ook volgend voorjaar nog, zo is het idee.

Kiemlust
Met iets beter weer in het vooruitzicht kan er ook eind november of begin december nog een kans komen om de oogst op het droge te krijgen. Afgelopen najaar heeft geleerd dat de productkwaliteit er niet altijd onder hoeft te lijden, al zal het de nodige aandacht vragen tijdens het bewaren. Zeker nu niet langer op het vertrouwde CIPC kan worden teruggevallen. Partijen die bij relatief hoge temperaturen zijn binnengereden tonen zich nu al kiemlustig, ondanks een MH-bespuiting. Afgezien van de coronagevolgen blijven deze op de markt drukken. In ieder geval tot begin volgend jaar.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden