Shutterstock

Inside Aardappelen

Aardappelverwerking houdt positieve flow vast

24 November 2020 - Kimberly Bakker

De aardappelverwerkende industrie heeft de positieve flow over de maand oktober doorgezet. Het verwerkingscijfer weet daarmee het tempo van vorig seizoen aardig bij te benen. Het aantal ingevoerde aardappelen blijft wel hoger dan vorig jaar.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In oktober hebben aardappelverwerkers 340.100 ton verwerkt tot frites en andere aardappelproducten. Dit blijkt uit de actuele verwerkingscijfers die de Vavi iedere maand publiceert. Het verwerkingscijfer ligt daarmee ongeveer 6% hoger dan afgelopen maand. In de maand september werd er namelijk 318.700 ton verwerkt tot frites en andere aardappelproducten. De aardappelverwerkende industrie weet daarmee dus de positieve flow van de afgelopen maanden vast te houden.

Vorig seizoen lag het verwerkingscijfer in de maand oktober op 364.000 ton. Ook toen was het verschil tussen de maanden september en oktober circa 6%. Kortom: de verwerkende industrie houdt dezelfde opwaartse lijn vast als vorig seizoen, alleen wel met minder aardappelen. De verwerking over de afgelopen 12 maanden loopt daardoor eveneens wat in op vorig seizoen: 3,44 miljoen is tot op heden verwerkt tegenover 3,84 miljoen ton vorig seizoen. Dit verschil is voornamelijk ontstaan aan het begin van de coronacrisis. Vooral in april en mei is het verschil met vorig seizoen gigantisch.

Invoer blijft hoog
Van het totale volume is 115.000 ton (33,8%) afkomstig uit het buitenland. Procentueel gezien is dat meer dan vorig jaar, want vorig jaar werd 30,9% van het verwerkte volume ingevoerd. Aangezien de totale verwerking dat seizoen hoger was, ging toen wel om meer tonnen: 112.300 ton. In totaal werd afgelopen maand 161.500 ton gebruikt voor de productie van voorgebakken frites en 28.300 ton aardappelen werd verwerkt tot overige producten. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden