Shutterstock

Inside Aardappelen

Verwerkingscijfers kleuren dieprood

15 Mei 2020 - Niels van der Boom

In april hebben de Nederlandse aardappelverwerkers 40% minder aardappelen verwerkt dan een jaar eerder. De Vereniging voor de Aardappelverwerkende Industrie (Vavi) hoopt dat het dieptepunt voorbij is en dat verwerkers voorzichtig naar boven kunnen kijken. 'Fabrieken spannen zich maximaal in om bij het huidige overschot te helpen.'

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de maand maart verwerkte Nederlandse aardappelverwerkers ruim 290.000 ton. Een maand later is dat niveau gedaald tot 192.500 ton. Ten opzichte van een jaar eerder, wat op zichzelf een extreem seizoen was, is dit een daling van 40%. Dit blijkt uit de verwerkingscijfers, die verwerkersorganisatie Vavi maandelijks publiceert.

Het is niet het laagste verwerkingscijfer van de Vavi-publicatie. In juli 2013 werd 184.400 ton verwerkt, gevolgd door juli 2008 met 187.700 ton. Het gaat hierbij om de rustige 'omschakelmaand' tussen oude en nieuwe oogst. Het is wel het laagste verwerkingscijfer voor de maand mei.

Van het in april verwerkte aardappelvolume was 73.600 ton afkomstig uit andere landen (38,2%). Verwerkers hebben hier 71.300 ton voorgebakken product van gemaakt en ruim 20.000 ton andere producten.

Maximale inspanning
De vriescapaciteit bij verwerkers is bijna volledig benut, waardoor noodgedwongen de productie is verlaagd, schrijft de Vavi. "Uit de cijfers blijkt ook dat de industrie zich maximaal blijft inspannen om de enorme berg consumptieaardappelen zo goed en zo kwaad regulier te verwerken", aldus voorzitter Hylke Brunt. Hij vervolgt: "Ik hoop van harte dat de industrie de komende maanden voorzichtig kan herstellen en daarmee een verdere bijdrage kan leveren aan het oplossen van de overschotsituatie."

Ondanks deze hoop blijft de verwachting dat een fors deel van de huidige aardappelvoorraad niet regulier verwerkt kan worden. Dit betekent dat de verwerkers op een zeer verliesgevende situatie afstevenen aangaande de verwerking van oogst 2019. Een die dieprood is gekleurd. Tussen mei 2019 en april 2020 hebben de verwerkers in totaal bijna 3,7 miljoen ton aardappelen verwerkt. In de 12 maanden daarvoor was dat 3,9 miljoen ton.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden