Shutterstock

Inside Aardappelen

China geeft voorrang aan eigen fritesproductie

25 November 2020 - Jeannet Pennings

Bij de Chinese aardappelverwerkers rollen er dit seizoen naar verwachting fors meer frietjes van de band. Het land schroeft de eigen productie op en gaat minder frites uit het buitenland halen. Met name fritesexporteurs in de Verenigde Staten zullen dit merken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit blijkt uit een recent rapport van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA). De prognoses wijzen uit dat China 330.000 ton diepgevroren frites gaat produceren in 2020-2021. Dat is een stijging van 10% ten opzichte van het voorgaande seizoen, toen de productie werd geschat op 300.000 ton. Een belangrijke reden voor Chinese fritesfabrieken om de productie op te schroeven is de onzekerheid over de import.

In China leeft de angst voor verspreiding van het coronavirus via diepgevroren voedselproducten en verpakkingen. Zolang die onzekerheid blijft bestaan, zal de huidige dalende trend in de importcijfers aanhouden. Ook de economische schade als gevolg van de coronacrisis speelt een rol. Afgelopen seizoen haalde China nog 106.623 ton diepgevroren frites uit het buitenland. De verwachting is dat dit volume in 2020-2021 ongeveer 10% zal krimpen tot 96.000 ton.

Aandeel Europa groeit
De meeste buitenlandse frietjes die de Chinezen consumeren komen uit de Verenigde Staten (VS). Afgelopen seizoen zorgden de VS voor ongeveer 44% van de toevoer van frites in China. Dat aandeel is afgelopen jaren wel flink gekrompen, onder meer vanwege toenemende concurrentie uit de Europese Unie.

Zo lag de fritesexport vanuit de EU-5 naar China in de maand juli op 2.590 ton, terwijl dat in dezelfde maand vorig jaar nog 1.634 ton was. Dat is een stijging van 60%. De grootste Europese fritesleverancier voor China is echter België. Dit voorjaar bleef de export vanuit dit land redelijk stabiel (2.500 ton in maart). Turkije en Nederland daarentegen breidden hun fritesexport naar China fors uit.

Betere aardappelen van eigen bodem
Een andere aanleiding voor fritesfabrieken in China om steviger in te zetten op de eigen productie, is de toenemende kwaliteit van Chinese aardappelen. De teelt in het land is in ontwikkeling en Chinese boeren beschikken steeds vaker over goed, virusvrij pootgoed.

De verwachting is dat de aardappelopbrengst in China de komende jaren jaarlijks 0,5% stijgt. Zo schetst het China Agricultural Outlook Report. Ook het aardappelareaal in China breidt ieder jaar een stukje uit. Komende 10 jaar zou het gaan om een gemiddelde stijging van 0,4% per jaar. Als gevolg van deze 2 ontwikkelingen wordt de productietoename de komende 10 jaar geraamd op gemiddeld 0,9% per jaar.

Huidige productie stijgt harder
In 2020-2021 zitten de Chinese boeren daar al flink boven. Geschat wordt dat de productie dit jaar 3% stijgt en uitkomt op 99 miljoen ton. Afgelopen seizoen lag dat volume nog op 96 miljoen ton. Aan deze prognose ligt een groter areaal ten grondslag. Hogere prijzen en gunstige weersomstandigheden in de grote productieregio's van China maakten het interessant voor boeren om hun areaal uit te breiden. Afgelopen september werden zij wel geconfronteerd met veel regenval en zware stormen, wat een rem zette op de aardappeloogst. Dit stuwden de prijzen verder omhoog.

Veruit de meeste aardappelen in China worden geteeld in het noorden van het land, goed voor ongeveer de helft van het areaal. Daarnaast doet het zuidwesten van China een flinke duit in het zakje. Deze productieregio is goed voor 35% van het totale aardappelareaal.

Frites steeds populairder
De productie in China betreft hoofdzakelijk tafelaardappelen. Toch neemt de verwerking in het land een vlucht. Frites en andere aardappelproducten vinden steeds gretiger aftrek bij de Chinese consument. Verwerkte aardappelen zijn momenteel goed voor ongeveer 10% van de totale aardappelconsumptie in China. Dat is inclusief producten als chips en aardappelzetmeel.

Uit de contracten die aardappelverwerkers in China sluiten, valt af te leiden dat de fritesconsumptie in China op lange termijn blijft toenemen. Dit heeft alles te maken met de groeiende bevolking in de steden en het toenemend aantal fastfoodrestaurants. De laatste categorie is een van de grootste afzetkanalen van frites in China. Maar ook de fritesafzet via de retail zal komende jaren toenemen, zo verwachten aardappelverwerkers in het land.

Marktexperts voorspellen dat de markt voor diepgevroren frites in China gemiddeld 10% per jaar groeit. Onder meer reden voor Aviko om begin van dit jaar te investeren in de overname van een fritesfabriek in Hongyuan Louis. Hier wordt jaarlijks 50.000 ton diepgevroren frites geproduceerd.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden