Shutterstock

Nieuws aardappelen

Aviko gaat weer frites produceren in China

15 Januari 2020 - 1 reactie

Aardappelverwerker Aviko neemt de Chinese fritesfabriek Hongyuan Louis over. Hier wordt jaarlijks 50.000 ton diepgevroren frites geproduceerd. De overname volgt op een eerder gestrande samenwerking met een fritesproducent in China.

Voor de overname heeft Aviko, onderdeel van Royal Cosun, 90% van de aandelen verworven van Hongyuan Agriculture. Hongyuan Louis is een relatief jong bedrijf in Xilinhot, in het noordoosten van China. Aviko wordt eigenaar van de fabriek, de aardappelopslagplaatsen, een semiautomatisch koelhuis, het ketelhuis en de afvalwaterzuivering. Er werken ongeveer 170 mensen. Hongyuan Agriculture blijft met 10% van de aandelen betrokken, onder meer voor de inkoop van aardappelen. 

Markt groeit jaarlijks 10%
Aviko geeft met de overname invulling aan haar groeiambities op de Chinese markt, zo meldt het bedrijf in een verklaring. "Met een gemiddelde marktgroei voor diepvriesfrites van 10% per jaar is China voor ons van groot strategisch belang", zegt de nieuwe CEO Chris Deen. Opvallend was dan ook dat ruim een jaar geleden de samenwerking met Snow Valley Agriculture werd beëindigd. Daarmee kwam de lokale fritesproductie van Aviko in China te vervallen.

Prominente marktpositie
Wel beschikte Aviko nog over een vlokkenfabriek in de provincie Gansu in het noorden van het land. Daarnaast heeft de verwerker afgelopen jaren geïnvesteerd in een commercieel distributienetwerk voor diepgevroren aardappelproducten in China. "Met de acquisitie van Hongyuan Louis kunnen we onze positie verstevigen met moderne, lokale productiefaciliteiten", zegt Deen. "Deze deal zal ons helpen een prominente marktpositie in China te verwerven en te behouden. "

Volgens Aviko omarmen steeds meer Chinezen de westerse cultuur, mode en (eet)gewoonten. Aardappelen en aardappelproducten zoals frites worden daardoor steeds vaker onderdeel van de dagelijkse voeding.

boerenbusiness.nl

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
belge 16 Januari 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/aardappelen/artikel/10885299/aviko-gaat-weer-frites-produceren-in-china]Aviko gaat weer frites produceren in China[/url]
friet, friet, friet, meer en meer friet, jaar na jaar
dus aardappelen prijs moet forse omhoog
contractprijzen zoals vrijmarkt
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

'Aantal zeugen in China kleiner dan uit cijfers blijkt'

Nieuws Varkens

'Aantal zeugen in China kleiner dan uit cijfers blijkt'

Belgische verwerkers zetten toon met contracten

Analyse Aardappelen

Belgische verwerkers zetten toon met contracten

China verklaart agrarisch beleid topprioriteit

Analyse Granen & Grondstof

China verklaart agrarisch beleid topprioriteit

Poolse aardappelteler pikt contractprijs niet langer

Achtergrond Aardappelen

Poolse aardappelteler pikt contractprijs niet langer

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief