Agrifoto

Inside Aardappelen

Historisch lage uitbetaling in Aviko af land pool

8 December 2020 - Kimberly Bakker - 11 reacties

De prijsvorming van de af land pool van Aviko Potato is sterk beïnvloed door de coronacrisis, zo meldt de Aardappel Telers Commissie (ATC) dinsdag 8 december met de presentatie van het poolresultaat. Het resultaat ligt dan ook beduidend lager dan in de oogstjaren 2018 en 2019.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De af land pool van Aviko Potato heeft een gemiddelde prijs gerealiseerd van €38,10 per ton voor de rassen Zorba en Innovator. De overige rassen (Agria, Fontane, Miranda, Victoria en Amora) scoren een gemiddelde prijs van €33,10 per ton. Daarmee is het resultaat beduidend minder dan in de oogstjaren 2018 en 2019. Twee seizoenen terug werd bijvoorbeeld nog een 'dikke twintiger' gescoord op alle rassen. In 2019 kon dat niet geëvenaard worden, maar lag het resultaat wel fors hoger dan dit seizoen: gemiddeld rond €130 per ton. De uiteindelijk omvang van de pool bedraagt dit jaar bijna 23.000 ton.

Grote verschillen tussen regio's
Aviko focust zich met de af land pool met name op de fritesaardappelen die geteeld worden op de Oostelijke zandgronden. "Voor oogst 2020 geldt dat de aardappelen op tijd konden worden gepoot, maar daarna volgde een lange periode van droogte. Hierdoor werd een groot aantal percelen meerdere keren beregend. Alhoewel de groeiomstandigheden in juni en juli gemiddeld goed waren, zijn de verschillen tussen de regio's enorm gebleken", zo schrijft de ATC.

Ook de ontwikkelingen rondom het coronavirus hebben zijn weerslag gehad op de af land pool bij Aviko. "De prijsvorming in de periode dat de pool op de markt komt, werd volledig beïnvloed door corona." PotatoNL noteerde in die periode en gemiddelde van €31,72 per ton en Belgapom kwam niet verder dan een notering van €29,90 per ton. In dat opzicht scoort de af land pool van Aviko Potato dus helemaal niet zo slecht. 

Week Zorba & Innovator Agria, Fontane, Miranda,
Victoria & Amora
34 €40,35 per ton €35,35 per ton
35 €38,85 per ton €33,85 per ton
36 tot en met 44 €37,35 per ton €32,35 per ton
* Genoemde prijzen zijn exclusief btw.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden