Shutterstock

Inside Aardappelen

PotatoNL en PAT-Index raken in een spagaat

15 Februari 2021 - Jurphaas Lugtenburg - 9 reacties

Het verschil in noteren tussen de PotatoNL categorie 1 notering en PAT-Index groeit. Terwijl de fysieke markt steeds een stapje zet blijft de inbreng van Nederlandse verwerkers gering. Waarom stijgt de PAT niet mee?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De PotatoNL notering voor categorie 1 fritesgeschikte aardappelen kwam maandag 15 februari uit op €6 tot €9,50 per honderd kilo. Een flinke stap voorwaarts van gemiddeld €1,25 per 100 kilo, vergeleken met de notering van een week eerder. Ook bleek vorige week al dat in de fysieke markt de marktprijzen duidelijk een opwaartse trend lieten zien. Zo werd er voor fritesgeschikte aardappelen vlot €7 tot €8 geboden. Vooral de Innovator blijft een gevraagde aardappel, waarbij zelfs tot €10 zou zijn betaald.

Boeren met vrije aardappelen worden actief benaderd door kopers om hun aardappelen aan te bieden. Insiders spreken dan ook van een aanhoudend vragende markt. Duidelijk is dat Nederlandse verwerkers nog steeds weinig behoefte hebben aan vrije aardappelen. Dit blijkt ook uit de transacties op het PAT-platform.

PAT onder PotatoNL
De PAT-lijst is een overzicht van transacties van de 4 Nederlandse verwerkers, die continu wordt bijwerkt op basis van de door hen gedane transacties. De laatst gedane transactie is, op maandag 15 februari, ingebracht op 10 februari en niet hoger dan €5,75 per 100 kg. Een kwartje lager dan de onderkant van de PotatoNL notering.

Het is opvallend genoeg de vraag vanuit Duitsland en België die de markt maakt. Insiders melden dat er fritesgeschikte Fontane verhandeld zijn voor €9,50 per 100 kg, verlading binnen 3 weken. Of de buitenlandse kopers voor de muziek uit lopen of dat de Nederlandse verwerkers wat achter de feiten aanlopen, gaat de tijd leren.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden