Agrifoto

Inside Aardappelen

Moeizame pootgoedmarkt acteert nipt boven kostprijs

11 Maart 2021 - Jurphaas Lugtenburg - 8 reacties

De export van Nederlands pootgoed loopt volgens verschillende handelshuizen relatief goed. Natuurlijk ontkomt ook deze sector niet aan de gevolgen van de coronacrisis. De handel loopt beter dan dat de meeste handelaren aan het begin van dit afleverseizoen hadden verwacht. Toch verloopt niet naar iedere bestemming de uitvoer rooskleurig. Waar is het bikkelen voor handelshuizen?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De export naar bestemmingen in Amerika, Azië en Afrika is inmiddels vrijwel helemaal achter de rug. Sommige handelaren hebben nog wel wat partijen staan voor een verre bestemming, maar wachten bijvoorbeeld nog op de betaling. Uit de NAO-cijfers blijkt dat de export van pootgoed naar de verre bestemmingen redelijk goed verlopen is. De teller staat tot 1 februari op 251.270 ton. Een jaar eerder was dat 270.847 ton.

Spelbreker Algerije
Algerije is een belangrijke spelbreker geweest bij de export. Het land is erg afhankelijk van de export van aardolie. Olie is goed voor meer dan 93% van de totale export in het land. Die sector is hard getroffen door de coronacrisis en dat heeft grote gevolgen gehad voor de Algerijnse economie. Om de uitstroom van harde valuta te beperken en de eigen economie te beschermen, heeft de Algerijnse overheid besloten importheffingen en beperkingen in te voeren. Dit jaar was het daarom moeilijk pootgoed te verschepen.

In 2020 ging tot 1 februari nog ruim 75.000 ton naar Algerije. Dit jaar bleef de teller op circa 42.000 ton staan. Een andere bestemming vinden voor dit pootgoed bleek lastig. Andere belangrijke Afrikaanse bestemmingen, zoals Egypte en Marokko, hebben wel een hoeveelheid pootgoed afgenomen die vergelijkbaar is met een jaar eerder.

Meevaller in Azië
Het is niet overal kommer en kwel in de pootgoedsector. De prijzen voor consumptieaardappelen in India waren afgelopen jaar zeer goed. De consumentenprijs van aardappelen in oktober 2020 was bijna het dubbele van die in 2019. De Nederlandse pootgoedexporteurs hebben daar niet direct van geprofiteerd.

Het heeft wel voor extra vraag naar pootgoed in de buurlanden Bangladesh en Pakistan gezorgd. Zij namen ruim 12.000 ton meer af dan een jaar eerder. Ook de vraag vanuit het Midden-Oosten was beter dan in 2020. Er zijn daar verschuivingen tussen de verschillende landen. De grote afnemers zoals Irak, Israël en Saudi-Arabië hebben meer pootgoed afgenomen dan een jaar eerder.

Prijs onder druk
De meeste handelshuizen verwachten dat de prijzen voor de pootgoedtelers dit jaar flinke lager uit komen. De prijs van het grote exportras Spunta staat door het ruime aanbod onder druk. 

HZPC maakte een prognoseprijs bekende die 20% lager is dan de uitbetalingsprijs over 2019. Naar verwachting liggen de prijzen bij andere handelshuizen ook op deze lijn. Verschillende handelaren wijzen erop dat de pootgoedsector een aantal goede jaren achter de rug heeft. Bij de huidige marktomstandigheden verwachten de meeste handelaren nog wel een uitbetalingsprijs rond de kostprijs van de telers te realiseren. Het is daarmee zeker geen jaar om over naar huis te schrijven, maar de schade blijft zo enigszins beperkt.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden