Agrifoto

Inside Aardappelen

Nog veel fritesaardappelen in Duitsland voorradig

18 Maart 2021 - Niels van der Boom

Aardappeltelers in Duitsland hebben nog een flinke voorraad in de schuur liggen dit voorjaar. Vooral fritesaardappelen worden in het noordwesten van het land opgeslagen. De laatste weken is er fors geruimd, maar het niveau komt in de richting van 2017.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het officiële statistiekbureau Destatis heeft voorraadcijfers gepubliceerd met de stand op 1 januari van dit jaar. Alweer 10 weken geleden, en daardoor lang niet actueel. Wel geeft het een goed beeld van de verschillen tussen Duitse deelstaten. Hieruit blijkt dat met name in Nedersaksen de schuren goed vol liggen.

8% meer aardappelen
In totaal waren aan de start van dit jaar 4 miljoen ton consumptieaardappelen in opslag. Daarmee is ruim de helft van oogst 2020 (8,5 miljoen ton) inmiddels weggewerkt. De voorraad is 300.000 ton groter dan een jaar eerder en ligt op een niveau dat we eerder in 2017 en 2014 zagen. Toen had het land 4,2 miljoen ton in opslag.

Met 2,2 miljoen ton liggen in Nedersaksen de meeste aardappelen opgeslagen. Het betreft hoofdzakelijk frites- en industrieaardappelen die daar worden geteeld. Vanwege de slechte fritesaardappelmarkt is in die deelstaten afgelopen herfst wel veel geruimd. Insiders verwachten daarom dat de voorraad relatief veel tafelaardappelen en product voor andere bestemming bevat. Ook vielen de opbrengsten van de fritesaardappelen afgelopen seizoen niet mee in dit deel van Duitsland. Dat sterkt het geloof dat er minder fritesaardappelen zijn dan de cijfers doen vermoeden.

Veel gemorst
In Beieren zwakt de voorraad wel af en ligt nog 600.000 ton opgeslagen. Er zijn hier beduidend meer aardappelen afgeleverd. De opbrengsten waren hier wel goed te noemen. Noordrijn-Westfalen heeft 400.000 ton in opslag en alle overige deelstaten samen 700.000 ton. Ook hier wordt gedacht dat fritesaardappelen vroegtijdig geruimd zijn waardoor de voorraad nu niet heel veel hoger is dan gemiddeld. Daarbij komt dat de verkoop van tafelaardappelen goed is geweest dit seizoen. Insiders merken ook op dat er meer wordt gemorst met aardappelen omdat vaker sprake is van gebreken.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden