Shutterstock

Inside Aardappelen

Spaans toerisme geeft vraag naar Agria impuls

29 April 2021 - Jurphaas Lugtenburg - 5 reacties

Spanje wil zo snel mogelijk de toeristische sector openen. Dat is niet alleen goed nieuws voor vakantiegangers, maar ook voor de Nederlandse aardappelmarkt. Die kan profiteren van extra vraag naar (verse) frites.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Onder Spaanse akkerbouwers heerste vooral onzekerheid over het verdere verloop van de coronapandemie. De markt voor tafelaardappelen is goed overeind gebleven, maar de fritesmarkt is in Spanje - net als in de rest van Europa - in afgelopen jaar in elkaar gezakt. Voor de afzet van fritesaardappelen zijn de Spaanse telers grotendeels afhankelijk van de lokale vraag naar frites.

Minder aardappelen gepoot
Over de heropening van de toeristische sector heerste in maart, richting het einde van het Spaanse pootseizoen nog veel onduidelijkheid. Volgens insiders in de pootgoedwereld hebben Spaanse aardappeltelers daarom fors minder fritesaardappelen gepoot. Dat is ook aan de Nederlandse pootgoedexport naar Spanje te zien.

Die liep tot 1 april 7% achter op vorig jaar. Er is daarbij volgens bronnen vooral minder Agria-pootgoed geëxporteerd. Met de heropening van de toeristische sector kan logischerwijze ook de vraag naar frites toenemen. En laat juist voor verse frites in de horeca vraag zijn naar Agria.

Dat er vraag is naar Nederlandse aardappelen in Spanje blijkt ook de meest actuele exportcijfers van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO). In maart 2021 is 1.942 ton geëxporteerd tegen 875 ton in maart 2020. De Agria-notering op de PotatoNL heeft deze week ook een stap omhoog gedaan van €7,75 op 19 april naar €9,50 op 26 april. Sommige handelaren spreken echter al over prijzen richting €15,00 per 100 kg voor levering begin mei voor 'excellente' kwaliteit Agria.

Geen horecasluiting
De beperkte horecasluiting in Spanje speelt mogelijk een belangrijke rol bij de relatief forse vraag naar aardappelen. De terrassen van veel Spaanse cafés en restaurants waren de afgelopen maanden goed gevuld. Met een aandeel van circa 12% van het bruto nationaal product is Spanje erg afhankelijk van toerisme.

Het land heeft er dus belang bij de toeristische sector zo snel mogelijk te openen. Eerder deze week maakte de Spaanse staatssecretaris van toerisme Fernando Valdés bekend dat het land in mei mee gaat doen met een proef met het Europese coronapaspoort, een digitaal bewijs waarin inenting, negatieve test of herstel van de ziekte is vastgelegd. Vanaf juni wil Spanje weer toeristen ontvangen.  

Als de Spaanse ambities een voorbode zijn voor een verdere versoepeling van de coronabeperkingen in Europa, kan er in de staart van het seizoen nog vraag naar oude aardappelen komen. Vrije aardappelen zijn er niet heel veel meer. Sommige aardappelrassen kunnen daarom nog weleens een flinke prijssprong gaan maken.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden