Shutterstock

Inside Aardappelen

Belgische notering PCA weer in dubbele cijfers

4 Mei 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Het Belgische PCA/Fiwap noteert voor het eerst sinds tijden weer dubbele cijfers voor fritesaardappelen. Is dit een voorbode van een verdere prijsstijging of slechts een tijdelijke opleving?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs voor Fontane noteert bij PCA/Fiwap vandaag (dinsdag 4 mei) €10 per 100 kilo. De beurs tekent daarbij aan dat voor latere leveringen hogere prijzen worden geboden en nog interessanter: de marktstemming is vast en het aanbod beperkt. De PCA-notering loopt zo voor op het Nederlandse PotatoNL die gisteren (maandag 3 mei) gemiddeld €8,50 noteerde voor Fontane. De afgelopen weken noteerde PotatoNL juist hoger dan PCA/Fiwap.

Bodemprijs te laag?
De onderkant van de PotatoNL-notering voor categorie 1 fritesgeschikt en de rondere fritesrassen (zoals Fontane) is ten opzichte van een week eerder maar met maar €0,25 gestegen naar €7,50 per 100 kilo. Telers die nu nog vrije aardappelen in de bewaring hebben, gaan uit van een prijsopleving aan het einde van het seizoen. Daarvoor hebben ze flink moeten investeren in kiemremming en andere bewaarkosten. Lang bewaren lijkt dit seizoen wellicht nog enigszins te lonen.

Het tot nu toe koude verloop van het voorjaar remt de groei van de vroege aardappelen. Verschillende bronnen spreken over 2 tot 3 weken vertraging. Dat versterkt het sentiment aan het einde van het seizoen. Het lijkt derhalve logisch dat ook andere noteringen de onderkant van de prijs naar boven bijstellen de komende week.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden