Shutterstock

Inside Aardappelen

Lege keten zorgt voor vraagexplosie naar frites

10 Juni 2021 - 31 reacties

De westerse wereld lijk voorzichtig terug naar 'het normaal', lees het precovidium. De horeca stroomt langzaam weer vol en daarmee neemt ook de vraag naar frites toe.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Door de afbouw van de door de overheden opgelegde restricties lijkt de economie een boost te krijgen, wat terug te zien is aan de exploderende grondstofprijzen. Dit is feitelijk al een tijdje aan de gang, maar er lijkt nu sprake van een aanstaand kookpunt.

De belangrijkste oorzaak van de enorme vraag naar frites is dat de verschillende ketens zijn verstoord in productie en distributie door de coronacrisis. Kijk naar grondstoffen als graan, maïs en soja die recordhoge noteringen laten zien, maar ook hout, ijzer en zelfs hightech materiaal als chips voor de auto-industrie. 

Voorraden afgebouwd
Met de coronalockdowns zijn economieën tijdelijk platgelegd. Veel landen, maar ook bedrijven, kwamen daarmee in de problemen. Vraaguitval was daarbij de belangrijkste factor. Het afbouwen van voorraden in de ketens van verschillende sectoren was een van de gevolgen. Met name de minder kapitaalkrachtige landen bouwden de grondstofvoorraden af om liquiditeit te creëren om bijvoorbeeld medische hulp te bekostigen en/of de economie op gang te houden. 

Ook de horeca is druk geweest om te overleven. Door de sluiting zijn de kostbare voorraden afgebouwd of zelfs gereduceerd tot nul. Iets wat nu duidelijk merkbaar is in de vraag naar eindproduct. Neem de Nederlandse horeca. Deze worden voorzien van frites door de tussenhandel, die koopt op zijn beurt weer in bij de groothandel en de groothandel koopt weer in bij de fritesindustrie. Als een keten wordt stilgelegd, dan stopt iedereen met inkopen en het aanhouden van voorraad. Het heeft immers als horeca geen zin om een vriezer vol met frites te hebben; het is uiteindelijk bederfelijke waar en het kost ook nog eens geld. Dus worden de voorraden weggewerkt en afgebouwd. Iets wat in de gehele verdere keten ook gebeurd is.

Hoe nu verder?
Nu alles weer wordt opgestart moeten de verschillende delen van de keten weer worden gevuld. Dit zorgt voor een vraagexplosie in de afzet van verse frites, maar vooral in de vraag naar voorgebakken product. Dit effect wordt verder versterkt door het zomerse weer, de grote evenementen zoals het EK voetbal en de Olympische Spelen. Dat maakt dat de Noordwest-Europese fritesindustrie weer maximaal de capaciteit kan gaan benutten om aan de vraag te voldoen. Dat het een en ander effect gaat hebben op de fritesprijs en daarmee de grondstofprijs lijkt dan ook een logisch gevolg.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden