shutterstock

Inside Aardappelen

Aardappelen winnen terrein in Midden-Oosten

28 Juni 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Het Midden-Oosten staat niet bepaald bekend als regio waar veel aardappelen worden geteeld. Toch groeien er al op flinke schaal aardappelen. Diverse landen hebben plannen met de aardappelteelt te beginnen of deze uit te breiden. Met het opzetten van een eigen teelt en vooral de verwerkende industrie worden - zo is de gedachte - banen gecreëerd, het inkomen van de boeren verhoogd en de economie versterkt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Masrour Barzani, premier van de Iraakse provincie Koerdistan, heeft vorige week de eerste steen gelegd voor de bouw van een fritesfabriek in Duhok. Een nieuwe stap in de ontwikkeling van de aardappelketen, waaraan ook Nederland een flinke bijdrage levert. De bouw van de fabriek kost €5,8 miljoen, zo meldt Kurdistan24. De helft daarvan wordt opgebracht door een lokaal bedrijf en het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken neemt de andere helft voor haar rekening.

Werkgelegenheid
De fabriek biedt werk aan 160 medewerkers en het is de bedoeling dat circa 8.000 boeren aardappelen gaan leveren aan de verwerker. Deze boeren bieden op hun beurt werk aan naar schatting 10.000 seizoenarbeiders, kansen op werk voor de vele vluchtelingen in de regio. De fabriek moet jaarlijks 6.000 ton frites produceren. Ter vergelijking: de Nederlandse verwerkende industrie produceert circa 140.000 ton voorgebakken frites per maand.

Dat er kansen liggen voor de aardappelteelt in het Midden-Oosten blijkt ook uit de productiecijfers van buurland Iran. Volgens het ministerie van Landbouw zijn in Iran op 149.000 hectare zo'n 5,5 miljoen ton aardappelen gerooid afgelopen jaar, dat in de Iraanse kalender tot 20 maart loopt. Dat is even snel gezegd een opbrengst van 37 ton per hectare. In Nederland lag het areaal afgelopen seizoen (2020) op 165.000 hectare met een opbrengst van circa 43 ton per hectare volgens de voorlopige gegevens van het CBS.

Investeren in de landbouw
Onder meer door de Amerikaanse sancties - die het voor Iran lastiger maken olie te exporteren - is er de laatste jaren flink in de landbouw geïnvesteerd. Dat beleid werpt zijn vruchten af. De export is het afgelopen jaar met 32% gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2019. China, Irak, Rusland en Afghanistan zijn de belangrijkste afzetmarkten. De Iraanse aardappelexport deed het zelfs nog beter en is met 83% gestegen ten opzichte van een jaar eerder en kwam uit op 950.000 ton.

In Iran ligt de focus voor de aardappelteelt vooral op het verbeteren van de efficiency van irrigatiesystemen en watermanagement. Zo wordt op 72.000 hectare de de komende tijd de beregening vernieuwd. Voor de hele agrarische sector in Iran is dit jaar al voor circa €1,6 miljard subsidie voor projecten goedgekeurd.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden