Photoagriculture / Shutterstock.com

Inside Aardappelen

Frans areaal niet mee in Belgische beweging

28 Juni 2021 - Niels van der Boom - 2 reacties

Vooral in de Noord-Franse teeltgebieden, waar het gros van de fritesaardappelen worden verbouwd, is een daling van de teelt zichtbaar dit seizoen. Cijfers van de sector zelf bevestigen daarmee het beeld van de Franse overheid. Het areaal in Frankrijk daalt niet zo hard als in België het geval is.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Afgelopen week werd bekend dat in Vlaaderen het aardappelareaal voor de hoofdoogst met ruim 5% afneemt dit seizoen. In Frankrijk is dat volgens de telersorganisatie UNPT en verwerkingsorganisatie CIPT 3%. In absolute cijfers gaat het om een daling van 4.750 hectare. Een jaar eerder nam de teelt nog met 1,4% toe. Deze cijfers gaan over de hoofdoogst consumptieaardappelen.

Bovengemiddeld
Aan het begin van de maand publiceerde het Franse landbouwstatistiekbureau Agreste al een verwachte areaaldaling van 3,2% tot 154.000 hectare. Met 153.840 hectare zit de nieuwste schatting daar nog net onder. Kijkend naar het verloop van de voorbije 5 jaar is een areaal onder de 154.000 hectare nog steeds relatief groot. Het 5-jarig gemiddelde ligt op 146.000 hectare.

Daling in fritesteeltgebieden
Verreweg de grootste daling komt uit het departement Nord-Pas-de-Calais, waar veel fritesaardappelen worden geteeld. Hier zijn dit jaar 2.680 hectare minder aardappelen gepoot. Een daling van 4,6% en daarmee de grootste zakker. Op plek 2 staat Picardië, eveneens een belangrijke Noord-Franse streek voor de fritesaardappelen. Hier is 1.800 hectare minder gepoot.

Beide departement vallen onder de regio Hauts-de-France. Het gebied is goed voor bijna 65% van de totale Franse fritesaardappelteelt. Het gaat om een areaal van 96.820 hectare waarmee niet alleen de Noord-Franse maar ook de Belgische industrie wordt beleverd.

Meer tafelaardappelen
CIPT en UNPT baseren deze cijfers op basis van hun eigen panels en gegevens van overheidsdienst Agreste. De enige groeiers in de lijst dit jaar zijn de regio's Centre-Val de Loire (tafelaardappelen) waar 3,6% meer is gepoot. In de regio Rhone Alpes worden fors meer aardappelen verbouwd (1.420 hectare). Dit is een stijging van 7,6% met vorig jaar. In het tafelteeltgebied Champagne-Ardenne blijft de teelt nagenoeg gelijk. De overige gebieden – goed voor 7.500 hectare – dalen gezamenlijk 4,6% in oppervlakte.

Het areaal is slechts de helft van het verhaal. Afgelopen oogstjaar werd in Frankrijk 6,15 miljoen ton consumptieaardappelen geoogst ten opzichte van 6,65 miljoen ton in 2019. Deze zomer wordt duidelijk wat de opbrengst gaat doen wanneer UNPT proefrooiingen uitvoert onder hun leden. Ook in Frankrijk is het koud geweest wat de groei heeft geremd. Het is er droger dan in Nederland of België, maar de gewasontwikkeling is relatief goed.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden