Shutterstock

Inside Aardappelen

Stemming aardappeloogst 2021: teler versus afnemer

10 Juli 2021 - 38 reacties

De stemming voor komend aardappelseizoen lijkt te verschillen tussen teler en afnemers. Telers zien de aardappelen van de hoofdoogst zich optimaal ontwikkelen, afnemers zien een mogelijk tekort aan grondstof. Hoe vertaalt zich dit op de aardappelmarkt?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Na de moeizame start in mei kreeg het aardappelgewas na die tijd een groeizame periode. Ook van enig zomerweer is er ook komende week nog niet echt sprake in vrijwel de gehele EU-4. Het bladapparaat staat er inmiddels tierig op, de volgende stap voor het gewas is om in de kilo's te gaan investeren. Deze gedachte is logisch, maar een warme en droge periode kan de situatie danig wijzigen. Zeker doordat de aardappelen in de meeste gevallen verwend, met vaak ook veel knollen als resultaat.

Honger naar frites
Dat is nu juist waar de afnemers alert op zijn in een wereld die hopelijk snel in een post-corona stadium komt en die honger heeft naar frites. Tel daarbij de EU-4 krimp van het aardappelareaal op en de enorme uitbreiding van de verwerkingscapaciteit de laatste jaren (in minder dan 4 jaar in Europa ruim €2,5 miljard geïnvesteerd) en een tekort aan grondstof kan snel ontstaan. Dat verklaart ook de huidige stevige bodem tussen het € 15,50 en € 16,50 niveau van de termijnmarkt van de april 2022 notering.{{dataviewSnapshot(6_1625868350)}}

Week 27 waarin de markt vaak richting kiest hebben we nu achter de rug. Het lijkt erop dat het moment wat naar achteren is verschoven, denk aan de eerste helft van augustus. Het kan ook zo zijn dat het moment van richting kiezen wel is geweest op €15,90/16,00 afgelopen week. En dat daar een bodem is geraakt, die wellicht ook voor de rest kan gelden.

Langer doordraaien op oud
Uitgaande van de eerder deze week gepubliceerde analyse (prijsrange €14,00 tot €20,00) kan dat goed mogelijk zijn. Als er echter een kink in de (groei) kabel komt de komende weken is een prijsrange van €18,00 tot €25,00 niet ondenkbaar.  

Een kink in de (groei) kabel was er zeker in de teelt van de vroege aardappelen die niet de normale opbrengsten gaan halen qua kilo's en het onderwatergewicht. Afnemers overwegen wat te doen de komende weken. Langer doorgaan met de oude oogst kan een prima optie zijn. Feit is dat de marktprijs van de oude fritesgeschikte aardappelen tussen de €10,00 en €11,50 in beton lijkt gegoten. Met het langer doordraaien op de oude blijft een 'hupje' van de marktprijs naar €15,00 niet ondenkbaar, maar eerlijk gezegd zijn daar vandaag (eind week 27) nog geen concrete signalen voor. Eén ding is zeker: de aardappelen van oogst 2020 gaan allemaal op.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden