Shutterstock

Inside Aardappelen

Fysieke markt omhoog, waterschade nog onbekend

16 Juli 2021 - Redactie Boerenbusiness

Het zijn extreme tijden voor de aardappeltelers in verschillende delen van Europa. De grote hoeveelheden neerslag in delen van België en Duitsland en het zuiden van Nederland zorgen voor schade in de verschillende gewassen. Nu worden vooral de percelen die gelegen zijn aan de Maas bedreigt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ook andere rivieren en beken zijn buiten de oevers getreden of staan op het punt dat te doen. Op de percelen in de stroomgebieden van de rivier is het niet zozeer de grote hoeveelheid gevallen regen, maar dus meer het water wat zich concerteert. Vooral de lager gelegen percelen in het heuvellandschap hebben schade opgelopen. Dit geeft onvermijdelijk veel schade, wat diep triest is voor de telers die dit overkomt.

Omvang schade nog onbekend
In een rondgang langs verschillende kenners in de verschillende gebieden wordt de totale schade toch nu al als substantieel gezien. Hoe dat echter in percentages uitmaakt, valt nog te bezien. Feit is dat het wegvallen van percelen door de extreme situatie op een krimp (-5%) komt van het totale areaal in de EU4. De onzekerheid met betrekking tot de uiteindelijke aardappeloogst in de EU4-landen is daardoor groter geworden, wat ook in de beweging van de termijnmarkt van het april 2022-contract te zien was. Na een dip begin deze julimaand naar € 16,00 is dit weer gestegen richting het € 18,50 niveau.

Hoe de exacte schade zal zijn, wordt de komende week bekend. Dan zal moeten blijken of de eerder aangestipte bodem rond € 16,00, nu op bijvoorbeeld € 18,00 komt te liggen. Kortom: de tijd zal dat moeten uitwijzen. Wat verder ook nog een punt van aandacht is - maar wat over het algemeen geen direct effect heeft op de ontwikkeling van de marktprijs - is de schimmelziektebestrijding.

Zorg om vroege aardappelen
Een ander belangrijk issue dat speelt in de actuele markt is de toenemende zorg over de vroege aardappelen. Door het in eerste instantie late voorjaar, gevolgd door het aanhoudende natte en groeizame weertype, zijn de vroege aardappelen veel energie gaan steken in de ontwikkeling van het loof en blijven de kilo's flink achter op het 5-jarig gemiddelde. Daarbij speelt een heel belangrijke aspect een rol: weinig percelen komen in de  buurt van het gewenste OWG. Gemiddeld blijft het OWG op de verschillende bemonsterde percelen in België, Nederland en Duitsland net hangen onder of rond de 300 gram, wat lastig frites bakken is.

De actuele situatie zorgde er midden deze week voor dat er een run kwam op oude aardappelen. Werd er begin van de week nog €12,50 per 100 kg gemaakt - tevens de notering waar Belgapom mee naar buiten kwam - vandaag de dag (vrijdag 16 juli) wordt driftig zakengedaan voor €14 en €15.  De vraag is of er nog voldoende oude aardappelen zijn om de verwerkers te voorzien tot het moment dat er overgegaan kan en moet worden op de vroege. Verschillende langbewaarders vragen inmiddels €20. Dat lijkt momenteel nog een brug te ver, maar het sprongetje is zo gemaakt.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden