Agrifoto

Inside Aardappelen

Tekort vroege aardappelen veroorzaakt prijssprong

30 Juli 2021

Meerdere malen is melding gemaakt van een spannende overgang tussen de oude en nieuwe oogst bij de verschillende verwerkers. Nu dan eindelijk, 4 weken later dan gepland, de overgang naar de vroege aardappelen ingezet wordt, maakt de notering direct een prijssprong van €5.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vorige week werd al duidelijk dat de notering van Belgapom van €15 een vreemde was, aangezien er nergens vroege aardappelen te koop waren voor die prijs. Begin deze week werd er al schoorvoetend €17 en €18 betaald en sinds gisteren wordt er gehandeld voor €20 af voor Zorba, levering week 31, 32 en 33.

Deze moeten dan wel de juiste grofte en onderwatergewicht (OWG) hebben, iets wat maar bij heel weinig percelen ook daadwerkelijk zo is. Ook werden deze week nog oude oogst-aardappelen verhandeld voor €21 en €23 afgehaald. Daarmee sluit het einde van het (oude aardappelen) seizoen op de contractprijzen van vorige jaar.

Veel kilo's nodig
Het gebrek aan vroege aardappelen is geheel te wijten aan het koude voorjaar en de verdere groeiomstandigheden in de loop van het seizoen. Opbrengsten zijn onder gemiddeld en grofte en OWG zijn aan de onderkant van de range. Dit zorgt ervoor dat rendementen in fabrieken heel laag zijn en er dus meer aardappelen nodig zijn om aan dezelfde kilo's frites te komen. Daarnaast is het afgelopen jaar het areaal vroege aardappelen ook nog eens gekrompen, wat de beschikbaarheid van 'vrije' vroege aardappelen zeer beperkt maakt.

De snelle stijging van de vroege aardappelprijs zorgt ook voor een positieve impuls op de termijnmarkt. Toch wil deze nog steeds niet echt uit de startblokken komen. Kopers zijn afwachtend vanwege de goede groeiomstandigheden voor de hoofdoogst. Komende weken worden de eerste resultaten van de proefrooiingen bekend en dan zal een eerste indicatie gemaakt kunnen worden hoeveel er nu onder zit en wat de groeipotentie is.

Tal valt tegen
Wel komen er veel meldingen binnen van telers dat het tal over het algemeen tegenvalt. Waar aan het begin van het groeiseizoen er juist melding werd gemaakt dat er veel tal aan een plant zat, zijn deze door de extreme weersomstandigheden als sneeuw voor de zon verdwenen. Telers weten dat met een laag tal het lastig is bovengemiddelde opbrengsten te realiseren, dat zou een eerste indicatie kunnen zijn. Veel loof en een wisselvalig weertype voor de komende 2 weken maakt wel dat het verder goed doorgroeit.

Met een areaalkrimp van 6% en een verlies van 2% door waterschade in de EU-4 balanceert de totale oogst versus de behoefte van de verwerkers op een dun draadje en wordt het de komende weken nog heel spannend. Een gemiddelde tot bovengemiddelde opbrengst is nodig om de toegenomen verwerkingscapaciteit in de EU-4 te matchen. Aangetekend moet worden dat de toename van de besmettingen als gevolg van corona, vooral fritesinkopers heel voorzichtig maken. Bij een mogelijke nieuwe lockdown willen zij niet met grote fritesvoorraden opgescheept zitten in de keten en wordt de voorraad zo klein mogelijk gehouden.{{dataviewSnapshot(2_1627650402)}}

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden