Agrifoto

Inside Aardappelen

Aviko komt met eerste resultaat proefrooiing

3 Augustus 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Aardappelverwerker Aviko heeft de resultaten van de eerste proefrooiing dit seizoen bekend gemaakt. Is het beeld vergelijkbaar met de proefrooiingen van de vroege aardappelen?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In week 30 beginnen traditioneel de meeste verwerkers met proefrooiingen voor de hoofdoogst. Ook dit jaar publiceert Aviko de resultaten op haar website. Het bedrijf volgt verschillende rassen en percelen in Nederland om een beeld te krijgen van de groei van de aardappelen. Deze week heeft het bedrijf de resultaten van het ras Fontane gepubliceerd.

Groei loopt achter
De groei tot en met week 30 blijft achter op andere jaren. Dat beeld is in lijn met de Belgische proefrooiingen. De gemiddelde opbrengst staat op 30 ton per hectare. Dat is circa 5 ton onder het 5-jarige gemiddelde.

Bron: Aviko

Het onderwatergewicht (OWG) springt er in negatieve zin uit. Dit ligt onder de 320 en blijft daarmee fors achter op het 5-jarige gemiddelde dat rond de 360 ligt.

Bron: Aviko

De sortering is met 60% in de maat 50 redelijk gemiddeld. In 2016 en 2018 lag dit percentage lager terwijl het in 2017, 2019 en 2020 hoger lag. Een verklaring hiervoor is mogelijk het achtergebleven tal waardoor de aardappelen grover zijn.

Bron: Aviko
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden