Agrifoto

Nieuws Aardappel

DCA-Markets past spotprijs fritesaardappelen aan

8 September 2021 - Redactie Boerenbusiness

De DCA-notering Spotprijs Fritesaardappelen (DCA-SF) wordt aangepast, meldt samensteller DCA-Markets. De spotprijs is de berekende waarde van de fysieke noteringen van de belangrijkste aardappeltelende landen in Noordwest-Europa: Frankrijk, België, Duitsland en Nederland. 

Voor de berekeningsmethodiek voor verkoopseizoen 2021/22 zijn de data aangepast aan de actuele ontwikkelingen, geeft DCA-Markets aan. Zo is het gewicht dat ieder land inbrengt in de notering aangepast op basis van de areaalcijfers van de afgelopen 5 jaar. Verder worden de 35+ noteringen omgerekend naar 40+ door een verhoging met €0,20 toe te passen. Dit was vorig seizoen €0,25.

De DCA Spotprijs Fritesaardappelen wordt elke vrijdag gedurende het seizoen vastgesteld. Het geeft de prijs weer van standaard fritesgeschikte aardappelen, 40 mm opwaarts uit de hierboven genoemde gebieden, die binnen een week worden geleverd. De huidige zo berekende spotprijs is €13,38 per 100 kilo. Op basis van die zogenaamde spotprijs kunnen de prijzen worden berekend die gelden voor latere ophaling: de zogenaamde forwardprijzen.

Publiceren forwardprijzen
Hierbij worden de kosten van bewaren bij de spotprijs opgeteld. Er wordt gerekend met een opslagvergoeding van €0,17 per week. Vanaf week 18 is dat €0,27. De forwardprijzen worden elke vrijdag opnieuw uitgerekend voor alle voor dat seizoen resterende maanden. Hierbij wordt uitgegaan van levering op de laatste vrijdag van die leveringsmaand.

Sinds afgelopen vrijdag publiceert DCA-Markets de forwardprijzen voor de maanden oktober 2021 tot en met juli 2022. De forwardprijs voor aardappelen die eind februari worden opgehaald, is bijvoorbeeld op dit moment €17,13. En zo is de prijs voor april €18,48.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden