Shutterstock

Inside Aardappelen

Stevige bodem onder de aardappeltermijnmarkt

26 November 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Corona heeft momenteel ogenschijnlijk weinig vat op de aardappelmarkt. In de termijnmarkt zit voldoende steun voor een stevige bodem waar de notering niet doorheen zakt. Op de fysieke markt zaten de noteringen deze week zelfs voorzichtig in de lift.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De vervroegde coronapersconferentie die vanavond gehouden wordt, heeft vooralsnog geen grote invloed op de aardappeltermijnmarkt. Dit in tegenstelling tot de persconferentie van twee weken geleden. Toen veroorzaakte ophanden zijnde maatregelen een scherpe koersdaling. Ten opzichte van de top op €18,60 vorige week donderdag (18 november) heeft de koers weliswaar wat ingeleverd, maar €18 is op het moment een harde bodem in de markt waar de koers op blijft staan.

Op de fysieke markt deden de noteringen juist een stapje omhoog. De gemiddelde fritesnotering van PotatoNL is deze week met €0,50 gestegen naar €16,25 per 100 kilo. Zelfs de Belgapom steeg voor de Fontane notering van €12 naar €13 per 100 kilo. Het is daarmee voor het eerst dit seizoen dat er beweging zit in deze Belgische notering. De stemming houden ze wel op prijshoudend, oftewel het aanbod is kleiner dan of gelijk aan de vraag.

Op het gebied van de noteringen gebeurde er nog iets opmerkelijks deze week. De cash settlementprijs werd nog voor het sluiten van de markt gepubliceerd. De meeste telers zal dat niet opvallen, maar voortijdige publicatie is in de financiële wereld hoogst ongebruikelijk en komt ook op de aardappeltermijnmarkt praktisch nooit voor.

Verschuiving in dwingend aanbod
Het dwingende aanbod van af land-aardappelen of uit provisorische bewaring droogt op. Daar komt alleen aanbod van partijen met problemen - voornamelijk rot - voor in de plaats. Enkele insiders proberen de omvang van het probleem te bagatelliseren, maar het heeft er op zijn minst de schijn van dat het om behoorlijk serieuze volumes gaat. Zo komen er meldingen binnen dat wasserijen aan de maximale capaciteit zitten en een deel van de probleempartijen daarom een andere bestemming dan frites krijgen. Dat past niet in de strategie van de fritesverwerkers die juist zoveel mogelijk aardappelen naar zich toe proberen te trekken.

Heeft de markt gelijk?
Een oude beurswijsheid luidt: de markt heeft altijd gelijk. Geldt dat ook voor de aardappelmarkt op het moment? Een veel gehoorde klacht onder telers is ondertussen dat de aardappelprijzen toch eigenlijk op een hoger niveau zouden moeten liggen. Dat boeren klagen over te lage prijzen is van alle tijden, maar nu hebben ze als je kijkt naar de ontwikkelingen op de markt wel degelijk een punt.

Verwerkers draaien op volle toeren en als je nu (goede) aardappelen aanbiedt voor levering in de komende weken, moet je bijna oppassen dat de vrachtwagens morgen niet al op het erf staan. Daarbij komt dat de aardappeloogst in de EU-4 kleiner is dan vorig jaar en er hoogstwaarschijnlijk nog wel wat afvalt van de bruto gerooide tonnen. En hoewel de zorgen over corona terecht zijn, hebben we vorig seizoen gezien dat de aardappelafzet daar niet onder hoeft te lijden. Er ligt daarmee een stevig fundament, zoals uit de termijnmarkt blijkt.

De industrie kan zich echter voor een belangrijk deel redden met contract- en meeleveraardappelen en aanbod van partijen met problemen. Bovendien heeft de industrie er geen belang bij de prijzen veel te laten stijgen. Of het ook lukt de markt in de tweede helft van het seizoen in bedwang te houden, valt te bezien. Om in beurstermen te blijven: de aardappelkoers op de termijnmarkt lijkt ondergewaardeerd.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox